A lejárati dátumot értelmezését két markáns csoportra lehet osztani: vannak, akik szentírásnak veszik, és vannak, akik mintegy jó tanácsként tudomásul veszik, de nem törődnek vele. Utóbbiak saját kárukon megtanulják, hogy vannak azok az ételfajták, amiknél a lejárati dátum nem véletlenül van megadva.
A szavatosságon túl… hasmenés és rosszullét?
Röviden és tömören összefoglalva igen. Az alábbi nyolc étel garantált nyomorrontást okoz, ha napokkal a lejárati dátum után kerül felhasználásra.
Felvágottak
Hiába néz ki kedvenc sonkád látszólag hibátlannak, és ehetőnek, a hússzálak között már munkálkodik a Listeria baktérium, ami már a szavatosságot követő első napon felbukkan, de gyakorta már a dátum előtt is néhány nappal. Mégis megetted? Ha lázat, izomfájdalmat, hasmenést tapasztalsz, akkor bizony baktériumfertőzésed van. A Listeria a várandós nőkre fokozottan veszélyes.
Zöldségek
A zöld leveles zöldségek is megbosszulják magukat. A vásárlástól számított három napon belül érdemes elfogyasztani a zacskós és sima változatot is, mert levet eresztenek, erjedni kezdenek és az E.coli fertőzöttségről nem is beszélve. Semmiképp ne edd meg, ha már nem friss!
Hús
Talán nem kell ecsetelni, hogy a nyers hús milyen veszélyeket rejt magában. Szalmonella, E.coli és ki tudja még milyen baktérium telepszik meg rajta, benne a szállítás –a több tucat kézzel való érintkezés miatt. Ha már megbüdösödött az állatnak sem szabad odaadni, még átsütve sem!

Sajt
A szavatossági dátumot a lágy sajtok esetében nagyon komolyan kell venni, főként ha nem pasztőrözött tej felhasználásával készülnek. A lágy sajtokban könnyen kitenyészhet az E.coli és a Listeria is.
Rostos üdítő
Végezetül a dobozos, rostos üdítő italokat a felbontástól számított három napon belül el kell fogyasztani, és ha több héten keresztül állt a hűtőbe – felbontás nélkül – akkor érdemes pohárba tölteni és úgy elfogyasztani, mert könnyen megpenészednek.