Jump to content

A csok újáéleszti a falvakat

2018. 08. 31. 19:00

A falvak elnéptelenedésének megakadályozására a kormány emelni kívánja a csok összegét a kistelepüléseken. Az ingatlanpiaci áraknak, vagy akár a családos háztartások területi elhelyezkedésének figyelembevételével azonban a csok további differenciálásának is volna létjogosultsága. 

Miben élünk? címmel tette közzé tanulmánykötetét a Központi Statisztikai Hivatal, amelyben a magyarok lakhatással kapcsolatos, 2015-ben felvett adatait elemzik. E szerint Magyarországon mintegy négymillió lakott lakás és ház van. Minden harmadik lakott ingatlanban 25 év alatti gyermekeket nevelő háztartások, zömmel gyermekes párok élnek, vegyesen házastársi vagy élettársi kapcsolatban. A lakások kétharmadában (két és félmillió lakásban) nem laknak gyermekek, nagyobb részükben azért (1,4 millió lakásban) mert már kirepültek.

Nagycsaládosok – vagyis olyan családok, amelyekben legalább három gyermeket nevelnek – az összes lakott lakás mindössze 5,7 százalékában, azaz 221 ezer lakásban élnek. A nagycsaládosok mintegy fele (47 százaléka) két régióban: Közép-Magyarországon (29 százalék) és az Észak-Alföldön (18 százalék) koncentrálódik. Nagycsaládok előfordulása az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon az átlagosnál gyakoribb, míg a legkevésbé Nyugat-Dunántúlon fordulnak elő.

Hatalmas szórást mutat az átlagár

„Összevetve a gyermeket vállalók területi elhelyezkedését és az átlagos ingatlanárakat, érdekes következtetések adódnak” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Mindenekelőtt az, hogy a gyermeket nevelő családok főleg olyan területeken laknak, ahol jellemzően drágábbak az ingatlanok. Ez vélhetőleg azzal függ össze, hogy nekik fokozottan szükségük van infrastruktúrára, intézményekre, amelyek segítik a család mindennapos működését. 

Az adóhivatal adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján a 2018 első felében összességében eladott lakóingatlanok átlagára Magyarországon hatalmas szórást mutat régiók és településtípus  szerint. Az nem újdonság, hogy a lakások Budapesten a legdrágábbak. Az átlagár itt ma több mint 25 millió forint, de ettől az egész közép-magyarországi régió átlagára is csak pár százezer forinttal marad le. Közép-Magyarország községeiben és az Észak-Alföldön összességében – vagyis a nagycsaládosok által leginkább lakott régiókban – az átlagár 12,6-12,8 millió forint. Ám még ezen belül is óriási a szórás: egy észak-alföldi megyei jogú városban 14,3 millió forint az eladott lakóingatlanok átlagára, a kisebb városokban 8,9 millió, míg a községekben 5,1 millió forint.

Néhány érdekességgel szolgál Nyugat-Dunántúl – ahol az országos átlagnál kevesebben vállalnak három vagy több gyermeket. Míg ebben a régióban ugyanis az átlagár 15,3 millió forint, de – ellentétben a többi régióval – a községekben átlagosan kétmillió forinttal többe, 17,5 millió forintba kerülnek a lakások, mint a városokban.

Érdemes differenciálni

A legkisebb eltérés a községi vagy városi lakások átlagára között Észak-Magyarországon van: a régiós átlagár mindössze 6,9 millió forint, ezen belül a községekben ötmillió forint, a kisebb és nagyobb városokban hét, illetve 7,4 millió forint. A Dél-Alföldön jóval nagyobb a különbség: a régiós átlagár 11,9 millió forint, községekben 5,2 millió forint, kisvárosokban 8,2 millió, míg megyei jogú városban már 13,8 millió forint.

„Annak érdekében, hogy a csok minél jobban elérje népesedéspolitikai célját és minél többen igénybe tudják venni, érdemes volna regionálisan, vagy településtípusonként tovább differenciálni” – tette hozzá Valkó Dávid, aki szerint azon is el lehetne gondolkodni, hogy nem reális-e a támogatási összeget időről időre hozzáigazítani a régiókban kialakult aktuális piaci árakhoz.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)