Jump to content

Öt ok, amiért diéta közben is hízunk

2018. 08. 29. 09:00

Elofordult már Önnel is, hogy diétázott, de ehelyett súlygyarapodást ért el? Egy új brit felmérés szerint a nok közel egyharmada szegi meg a súlycsökkenés szabályait a diéta alatt és azt követoen. A Fox News ezúttal összegyujtött 5 alapelvet, amelyek betartásával sikeres lesz a fogyókúra.

A diéta felborítja a szervezet egyensúlyát 

A brit felmérés szerint minden harmadik no 15-20 éves kora között kezd el fogyókúrázni. Többségük legalább három, 10 százalékuk évi 5 alkalommal fogyókúrázik. A probléma az, hogy a legtöbb diéta nagyon szigorú, ami lassítja az anyagcserét és felborítja a szervezet egyensúlyát. A túl kevés zsír bevitele oda vezet, hogy a szervezet nem bontja le elég gyorsan a szénhidrátot. Azok a diéták pedig, amelyek bizonyos ételekbol bármennyi fogyasztását megengedik, oda vezetnek, hogy azokból túl sokat eszik, s ha az adott étel egészséges, akkor is, ha a szervezetnek nincs rá szüksége, túl sok zsír termelodéséhez vezet. 

A kitartás hiánya 

Nagyon sok múlik a hozzáálláson. Hogyha nem elég kitartó, s azt veszi észre, hogy nem fogy egy bizonyos ideig, hajlamos feladni a diétát és visszatérni korábbi, egészségtelen életmódjára. Hogyha túl sokat eszik, kérdezze meg magától, miért? Azért mert valóban éhes, vagy csak nassolás, kényeztetés, vagy a szorongás elfojtása miatt. A tartós fogyás és annak megtartása távolságtartást és kitartást igényel. 

Ételek, amelyeket nem szeret 

Nincs rosszabb annál, hogy kedvenc ételeinek kell ellenállnia, mert a diéta ezt kívánja meg. Ez növeli a nélkülözés érzését, amivel arányosan emelkedik a stressz-hormon és ennek következtében intenzívebbé teszi a sóvárgást. Nézzen olyan ételek után, amelyek egészségesek, mégis szereti oket. 

Mesterséges adalékanyagok 

A legtöbb étel tele van mesterséges anyagokkal, amelyek roncsolják a szervezetet. Ehelyett törekedjen természetes zöldségekre és gyümölcsökre, amelyek fogyasztása nemcsak egészségesebb, de még jót tesz alakjának is. 

Egyensúly 

Az egyensúly unalmas szó, de ha jobban belegondol, hasznos. A legtöbben nem tudnak ellenállni: a csokoládénak, a chipsnek, a sajtnak, a kenyérnek és a bornak. Hogyha megtalálja az egyensúlyt, vagyis csak mértékkel és nagyon ritkán fogyaszt az említett ételekbol, akkor nem kell lemondania róluk teljesen. 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)