Több jel is utalhat arra, ha nem megfelelő minőségű, hibás vagy másképpen fogalmazva, csökkent értékű liszttel dolgozunk. Lássunk néhányat ezek közül!
Új búza őrleménye
A gabonát megfelelő ideig kell tárolni, mielőtt feldolgozzák azt. Ha nem várják ki a szükséges időt, akkor az új búza őrleményéből készült liszt térfogatnövelő képessége csökkenhet, és rosszul keleszthető tészta készíthető belőle.
Csírázott gabona őrleménye
Esős időjárás esetén gondoskodni kell a gabona megfelelő tárolásáról, máskülönben csírázásnak indulhat. Az ilyen őrleményből készült tészta ragacsossá, kezelhetetlenné válhat - írja a szupermenta.hu.
Gyommagot tartalmazó őrlemény
A tészta elszíneződése (pl. lila pöttyözés) vagy kellemetlen illat (pl. fokhagymás vagy hal szagú liszt) esetén nem megfelelő gabona betakarításra is gyanakodhatunk.
Idegen szagú, ízű liszt
A rossz tárolási körülményekből is adódhat az idegen szagú és ízű liszt. A magas páratartalmú helyiségben tartott liszt felveszi környezete nedvességét, amitől jelentős mennyiségben elszaporodhat benne bizonyos penészgomba faj, ami dohos szagot és ízt eredményez.