Jump to content

Egyés nap a toppon lennél? Étkezz a kedved szerint!

2018. 08. 15. 12:05

A reggeli után farkaséhesen kullogsz munkába, és az ebéd is inkább elálmosít, mint energiával ruház fel, nem beszélve az ágyban vacsiról? Eláruljuk, hogy csináld, hogy tele legyél energiával.

Az a bizonyos belső biológiai óra bizony megállíthatatlan módon ketyeg, csak sokszor nem veszünk róla tudomást. Később vagy korábban kelünk, mint kellene, csúsztatjuk az ebédet, kihagyjuk a reggelit, és a sportot is lecseréljük a kanapén fekvésre. Egy idő után viszont a szervezet jelezni fog, mégpedig az energiaszint megbillenésével.

Az a fránya enerváltság, és az ellenszer

Az örökös energiahiány sokszor a nem megfelelő életritmusból, táplálkozási, alvási és sportolási szokásokból fakad. A reggeli kávé persze átmenetileg kiváltja a szervezetazonos életritmust, de hosszú távon kifizetődőbb testünk jelzéseire, és a belső biológiai órára hallgatni. Az energikus, lendületes mindennapok viszont nem elérhetetlenek, csupán ügyesen kell szervezni hozzá a napot, és figyelembe venni belső szükségleteinket.

Számos tanulmány szerint napi fittség a koránkeléssel kezdődik. A legideálisabb napkezdési, azaz ébredési időpont a reggel 7 óra. A test ilyenkor a legaktívabb, ezért az ébredés után az edzés is ajánlott még a reggeli előtt, hogy a zsírégetés fokozódjon. A reggel második legfontosabb mozzanata, hogy igyunk egy pohár vizet, mert ezzel csökkenthető a szervezet fáradtsága, és az éjszaka okozta dehidratáltság.

Az ébredést követő fél órában ajánlatos reggelizni, hogy a szervezet hormonális működése és a napi feladatokhoz szükséges energiaszint helyreálljon, és ne kelljen a tartalékokhoz hozzányúlnia. A fehérjében és szénhidrátokban gazdag reggeli nem csak délutánig tartó lendületet ad, de a döntéseket is a megfelelő irányba tereli a Proceedings of the National Academy of Sciencesben publikált tanulmány szerint.

A kiadós reggelit követően a tízórai a következő. Érdemes olajos magvakat, gyümölcsöt választani, mert ezek olyan antioxidánsokat és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek serkentik az agyműködést, így könnyebben megy velük a munka.

Ami az ebédet illeti az ajánlások szerint négy órával a reggelit követően kell elfogyasztani, viszont ideális esetben délután 1 és 2 óra között a legjobb, mert elkerülhető vele a kajakóma, és átbillent a nap legstresszesebb pontján, amikor a kortizol-szint az egekben van. A sovány hús, csirke, pulyka, hal zöldségkörettel, salátával garantáltan nem terheli túl a szervezetet, és a kajakóma is elkerülhető válik.

A délutáni evészetet 4-5 óra körül ajánlatos időzíteni, ugyanis a délutáni stressz-szint növekedés után, a késődélutáni időszak a másik igazán megterhelő pont a szervezet számára. Ekkora az energiaszint lecsökken, így nem meglepő, ha szervezetünk cukorért kiált. Ilyenkor 1-2 szem csokis keksz életmentő lehet, ami nem csak közérzetünket, de agyunk működését is helyreállítja.

A vacsora mindenképp a lefekvést megelőző két órával már érjen véget, ellenkező esetben a bevitt táplálék zsírként raktározódik, és az emésztési folyamatok megzavarhatják az elalvást, és a pihenés folyamatát. Esti vacsi gyanánt a könnyű ám laktató ételek tűnnek jó választásnak, ami fehérjéből, zöldségekből és összetett szénhidrátokból áll. Hal, saláta, sajtok, grillcsirke – mind, mind mehet még az esti tányérra.

A fentiek mellett heti három alkalommal, ha rendszeresen sportolsz olyan energikus és fitt leszel, hogy a kávézók hírből sem fognak ismerni, és míg másik a harmadik csészénél tartanak, addig neked nem lesz szükséged a fekete löttyre.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)