Jump to content

A porszívó könnyen megmérgeztehi a lakást

2018. 08. 10. 16:35

Korábban porminták laborvizsgálata során a szervezet megállapította, hogy többek között ólom, más nehézfémek, rákkeltő és hormonkárosító anyagok találhatók a lakások, iskolai tornatermek és óvodák porában. Az összes vizsgált minta tartalmazott káros anyagokat. Mennyire jó ötlet így porszívózni?

Az újabb vizsgálattal a Levegő Munkacsoport annak igyekezett utána járni, hogy mennyire biztonságos ezt a lerakódott port porszívózással eltávolítani. A mérések azt bizonyították, hogy a felszívott por egy részét – különösen a nagyon apró, leginkább mérgező hatású részecskéket – a porszívók jelentős része átengedi, telefújva velük a lakás levegőjét.

A vizsgált 21 féle (véletlenszerűen kiválasztott) típus kétharmada üzemelés közben sokkal több részecskét fújt ki, mint amennyi a helyiség levegőjében eredetileg volt, vagyis csak felkavarta, ami leülepedett. Ez különös aggodalomra ad okot, ismerve a házi por méregtartalmát.

A porszívók ára sem irányadó. A 18 000 forintnál olcsóbb készülékek mind elbuktak a teszten, de a legdrágább – 250 000 forintos – porszívó is másfélszeresére növelte a részecskeszámot. Egy 18 900 forintos porszívónál viszont takarítás közben csökkent a részecskék száma. Megdöbbentő volt, hogy az egyik óvodában használt mindkét porszívó használata közben több mint duplájára emelkedett a részecskeszám.

Ugyanakkor a 10 vizsgált porszívó robot mindegyike biztonságos, felszívta a port, és magában is tartotta.

Vizsgálatok alapján a legbiztonságosabb felmosni vagy porszívó robottal takarítani. Új készülék vásárlása esetén kizárólag „A” porkibocsátású besorolásba eső porszívó beszerzése ajánlott.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.co.hu;levego.hu | Kép: pixabay.com)