Jump to content

Albérletpiac: kiadó szobák lakásáron

2018. 08. 06. 16:00

Azonnal reagált az albérletpiac a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésére: a kiadó lakások száma 28, a kiadó szobáké pedig 12 százalékkal nőtt két hét alatt Budapesten és a nagy egyetemvárosokban. Az albérletpiaci drágulás miatt ma már egy budapesti kiadó szobáért annyit kérnek, mint egy garzonért öt évvel ezelőtt: a kiadó szobák átlagára havi 50-60 ezer forint. 

Az albérletszezon hagyományosan a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével pörög fel minden évben Budapesten és az egyetemvárosokban. Az idén is azonnal reagált a piac: augusztus első napjaiban 28 százalékkal több kiadó ingatlanból lehetett válogatni, mint július közepén, a ponthatások kihirdetése előtt – derül ki az Ingatlan.com országos, több mint tízezer kizárólag magánszemélyek által feladott hirdetéseken alapuló elemzéséből.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint sok lakástulajdonos megvárta a ponthatárok kihirdetését és csak ezt követően dobta piacra a kiadó lakását. „Az is látható, hogy Budapesten és az egyetemvárosokban a negyven négyzetméternél kisebb albérletek a legnépszerűbbek, mert a bérlők fele ezeket keresi, pedig a garzonlakások csak a kínálat egyharmadát teszik ki” – fogalmazott a szakértő.

Ma annyi egy szoba, mint pár éve egy komplett garzon

Az elemzésből kiderül, hogy bár a kiadó lakásoknál kisebb a kínálatuk, de a piac fontos részét képezik ma már a kiadó szobák. Elsősorban az utóbbi években végbement albérletpiaci drágulás miatt sok diák számára a lakásoknál jóval olcsóbb szobák jelenthetik a megoldást a lakhatásra. „Ugyan a szobák olcsóbbak, de Budapesten például még így is havi 50-60 ezer forintért kínálják ezeket, ennyiért pedig öt éve még egy komplett garzonlakást is ki lehetett venni. Ebből is látható, hogy ezekre is van igény„ – fogalmazott a szakember.

 

Lakások, szobák, bérleti díjak

Az egyetemvárosok közül Debrecenben a kiadó téglalakások átlagos bérleti díja augusztus elején 100 ezer forint volt, egy kiadó szobáért pedig átlagosan 35 ezer forintot kértek a tulajdonosok. 

Győrben a lakások 110 ezer forintért, a szobák pedig ötvenezer forintért érhetők el a kínálatban. MIskolcon a lakások bérleti díja hetvenezer forintnál tartott augusztus elején, ennek a feléért pedig egy szobát lehet bérelni. Szegeden a lakásbérleti díjak 95 ezer forintnál tartottak augusztus elején, a szobáknál pedig negyvenezer forint volt az átlag. Pécsen a szobákat 35 ezerért adták, a lakásokat pedig százezer forintért. Balogh László szerint az albérletszezonban érdemes gyorsan dönteni, mert a legnépszerűbb lakások hamar elkelnek a jelentős kereslet miatt.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;profit7 | Kép: pixabay.com)