Jump to content

Így faraghatja le okosan az energiaszámlát

2018. 07. 17. 17:00

Minden cégnél, de különösen a kis- és közepes vállalkozásoknál fontos kérdés, hogy miként lehet rezsit csökkenteni. A cél az optimális energiafelhasználás. Ehhez azonban mérni kell sokat, sokszor. Ebben segíthet az Energrade Kft. IoT-megoldása.

„Informatikai vállalkozás vagyunk, és energetikai-informatikai fejlesztésekkel foglalkozunk. Csapatunknak 30 éves szakmai múltja van a vállalatirányítási rendszerekből, ipari környezetekből jövő tapasztalatunknak köszönhetően. Ezeket a tapasztalatokat különböző iparágakban kamatoztatjuk – egészen a mezőgazdaságtól kezdve az atomerőművig. A mindennapi példáknál maradva egy autóipari beszállító vagy egy irodaüzemeltető cég esetében is olyan megoldásokat tudunk szállítani, amelyeknél az energiafelhasználás áttekinthetőségének köszönhetően 8-10 százaléktól akár 40%-ig terjedő energiamegtakarítás érhető el” – összegezte az M2M Zóna rádióműsorban Kocsis Frigyes, az Energrade Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég IoT-technológiát alkalmazó platformja a kkv-k, nagyvállalatok és intézmények működését a felhasznált energiamennyiség szempontjából monitorozza, elemzi, és automatikusan felhívja a figyelmet az optimalizálási lehetőségekre. Fejlesztésük további előnye, hogy számottevő időt is megtakaríthat a cégeknek, illetve azok munkatársainak. Például egy épület energetikai kiértékelésénél a szoftver nélküli állapotfelméréshez képest a szoftverrel történő riportálás akár 80 százalékos időmegtakarítást is jelenthet. 

Áramtól a biomasszáig segít az okosmegoldás

„A szenzortechnikában óriási fejlődés látható az elmúlt időszakban. Ipari környezetben természetesen fontossági sorrendben az üzembiztonság az elsődleges, másodlagos, sőt a harmadlagos szempont. Ezt követően jöhet minden egyéb kérdés. Úgy látjuk, hogy az üzembiztonságon túl a cégeknél felmerülő energetikával kapcsolatos problémák 99%-ára már létezik szenzortechnológia” – mondta Kocsis Frigyes.

„Az informatikának és a digitalizációnak köszönhetően jeleket dolgozunk fel, ebből a szempontból lényegtelen, hogy az energiafelhasználás monitorozásánál villamos energiáról, gázról, gőzről, távhőről, biomasszáról vagy más energiahordozóról, energianemről beszélünk” – tette hozzá az ügyvezető.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)