Jump to content

Okosfejlesztések is felpörgethetik a szélenergia piacot

2018. 06. 02. 14:00

Az amerikai Frost & Sullivan tanácsadócég jelentése szerint a szélenergia piacon az elmúlt években jelentős növekedés volt tapasztalható, az intelligens technológiai megoldások továbbfejlődése révén pedig még nagyobb előrelépés várható.

Az összesítés szerint jelenleg már 80 országban található modern szélerőműpark, ezek közül 26 helyen több mint egy gigawattnyi energiát termelnek. A szakértők kiemelték: a szélenergia egyre inkább versenyképessé válik a hagyományos megoldásokkal szemben, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 2025-ig évente mintegy 100 milliárd dolláros beruházás várható világszerte ezen a területen. Ez azt jelenti, hogy addigra a szektor önmagában is elérheti majd a 25 milliárd dolláros szintet, ami a 2016-os adatokhoz képest 9 milliárd dolláros növekedést jelent.

Ezt a fejlődést támogatják a különféle intelligens megoldások, valamint az adatelemzés és a prediktív modellezés is. Ezek az újítások az iparág speciális kihívásaira válaszolnak, és képesek további bevételi lehetőségeket teremteni a versenypiaci szereplők számára – áll a jelentésben.

Swagath Navin Manohar, a Frost & Sullivan elemzője szerint a világhálóra csatlakoztatott megoldások a szélenergiai iparágat is átalakítják, segítve a különféle vállalatokat az új lehetőségek megtalálásában. A szakember úgy véli, hogy a következő években akár „beszélő” turbinák, drónok és robotok vehetik át a turbinák és lapátok manuális ellenőrzését. Más fejlesztési fronton pedig a könnyű, de nagy szilárdságú anyagokból készült összetevők miatt változhat a szélturbinák mérete is.

Megmaradhat az USA és Európa vezető szerepe

Számos kihívással kell ugyanakkor még szembenézni, amelyek egyike a villamosenergia-hálózattal való integráció, az állami támogatások mérséklődése vagy visszavonása, illetve a politikai instabilitás kérdése is megemlíthető. Mindezek ellenére az ágazat mind Európában, mind Észak-Amerikában fejlődik, és az új ázsiai befektetéseknek is köszönhetően egyre növekvő tendenciát mutat.

Észak-Amerika és Európa vezető szerepe várhatóan továbbra is megmarad, a két piac a globális bevételek 45,9 százalékát teszi ki. Ugyanakkor Kína is egyre jelentősebb szerephez jut majd a maga majdnem 40 százalékával, továbbá India, Brazília, Franciaország, Spanyolország, Németország és az Egyesült Királyság is vezető pozíciót tudhat a magáénak.

A legnagyobb befektetők közé tartoznak maguk a kormányzatok is az olyan projektekkel, amelyek elősegítik az energiabiztonság kialakítását, és hozzájárulnak a globális felmelegedésben szerepet játszó szénfogyasztás csökkentéséhez.

Összefoglalva elmondható, hogy a csatlakoztatott technológiák ipari alkalmazási lehetőségei kulcsfontosságúak az új, fenntarthatóbb ágazatok és a hagyományos technológiák ötvözésében, valamint egy „tudatosabb” ipari környezet kialakításában. Az így nyert adatok, az IoT (Dolgok Internete) eszközök, a mobilitás, az alacsonyabb költségek és a fokozott biztonság mind egy megújult, intelligensebb energiaágazat felé mutatnak.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)