Jump to content

Ezzel lehet okostévét csinálni a régi tévéből – nyerő megoldás

2018. 05. 18. 15:30

Műfajának igazi nagyágyúja az Alfawise H96 Pro TV box: árához képest mind hardveresen, mind szoftveresen nagyon ott van.

Kezdjük az árcédulával: éppen „flash salen” kínálják, vagyis most alacsonyabb, akciós áron érhető el, mint eddig. A 3GB RAM-mal szerelt 32GB-os változatot bő 20 ezer forintért,  a 64GB-tal szereltet pedig erős 27 ezerért  lehet éppen elvinni.

A csomag

Ha Kínában egy termék exkluzivitását akarják jelezni, a burkolaton vagy a csomagoláson egyes területeket aranyszínűre festenek.

A fekete alapon arany sávos dobozról egy fontos információ azonnal leolvasható: a gyártó szerint a készülék megbirkózik a 4K filmek lejátszásával is, és ez a tesztek alapján még igaz is.

Kibontva egy nagyon pici készülék, távirányító, töltő, HDMI kábel és leírás a jutalmunk. Maga az Alfawise H96 Pro sokkal kisebb, mint a konkurensek. Ennek van egy előnye és egy hátránya: könnyebb elhelyezni a lakásban, cserébe viszont kevesebb porttal rendelkezik, mint amennyi kellemes lenne.

Ezeket a bemeneteket szemből nézve baloldalon és hátul találhatjuk. Ez 2 db USB, 1 db tápbemenet, 1 db AV, 1 db HDMI, 1 db micro SD kártya bővítő helyet, 1db SPDIF – digitális hang – és az elmaradhatatlan ethernet portot jelenti, amiből a legelső számát találta a RendelKinait tesztportál kicsit kevésnek. Ezeket nem árt, ha valamilyen osztóval tovább bővítjük, bár így a mini méret előnyét részben elveszítjük.

Az Alfawise márka a Gearbest saját terméke, máshol egyáltalán nem kapható, bár más néven a szemfülesek azért rábukkanhatnak. Megcsavargatva meglehetősen masszív tárgy benyomását kelti, de azért a műanyag helyenként meg tud roppanni.

Tesztüzem

A TV egyik HDMI bemenetére felfűzve kiderül, hogy a teljes kezelőfelületén átszabott Android 7.1-es fut a hardveren.

A plusz jellel mindent csoportokba szervezhetünk, vagy kitehetünk a kezdő képernyőre, illetve bizonyos fontos alkalmazások – Netflix, Youtube, Googple Play – dedikált ikont kaptak, így könnyebb őket elérni. Minden nagyon logikus és adja magát.

Jobb felül pedig az eszköz kapcsolat állapotát láthatjuk kis ikonok formájában, amiből elég sok szerepel egy sorban, mivel rengeteg különböző módon kommunikálhatunk. Kétsávos WiFi, amely támogatja a 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat, Bluetooth, HDMI 2.0, Gigabites ethernet port áll rendelkezésre, de támogatja például a Miracastot is, ami a telefonképernyőnk tükrözését teszi lehetővé.

Elég a telefonunkon húzogatni az ujjunkat különböző tartalmak megjelenítéséhez. Vicces lehetőség az alkalmazások kilövése a jobb felső sarokban, ilyenkor egy rakéta húz el a kezdőképernyő előtt, és hajítja ki a memóriából az oda nem illő dolgokat.

Az Alfawise H96 Pro gyári fájlkezelője helyett a tesztelők a HD File Managert használták, böngészőből pedig az alapértelmezett Chrome-ot.

Alul, a virtuális menüsorra végre hasznos dolgok kerültek fel, hangerőállítás, képernyőkép készítés, kikapcsolás és a menü elrejtése, ha esetleg filmet akarunk nézni. Márpedig egy TV boxon biztosan fogunk, ezért örömteli, hogy a Kodi lejátszót is feltelepítették.

A beállításokban újabb szoftveres érdekességeket találhatunk, ilyen például a felbontás váltása, ami alapesetben 720p, ez gyorsan megváltoztatható 1080p 60 FPS-re.

 

Egyéb érdekesség a HDMI CEC – ami HDMI kábelen keresztüli vezérlést tesz lehetővé – illetve az SDR-HDR váltogatási lehetőség. A lényeg, hogy az Androidot nem érintetlen formájában telepítették fel a hardverre, hanem a lehetőségekhez és az igényekhez képest megpróbálták személyre szabni, hogy a használat minél kellemesebb legyen, a fölösleges dolgokat – például a GPS-t vagy képernyő fényerejének szabályozását – pedig eltüntették.

A hardver papíron – és különösen TV boxokhoz képest – kifejezetten erős.

Érdekes módon a memóriahasználat fel tud menni akár 80% fölé is, hiába használunk Wipe alkalmazást a fölösleges applikációk kikukázására. Újraindítás után viszont szépen visszakúszik 35% környékére, vagyis valamivel több, mint 1 GB-ot használ el alapesetben. Magyarul látszik, hogy a hardverben vannak tartalékok, de így is tele tudjuk szemetelni mindenfélével, ha nem vigyázunk.

Ami a film és zenelejátszást illeti, különösebb problémát nem találni 4K felbontásig.

Az Alfawise H96 Pro mindent simán lekezel, ráadásul hardveresen támogatja a H.264 és H.265 tömörítéseket, így a nagyfelbontású filmek sem fognak gondot okozni. A számtalan szokott formátumból fontos kiemelni az mkv-t, ami zökkenőmentesen fut.

Ezen kívül még a termék ismer vagy 20 hang- és képkiterjesztést, tehát a hozzá nem értőknek sem kell majd a lejátszással szenvedniük.

Kellemes ár-érték arány

A portál tesztje alatt egyetlen hiányosságot mutatott az Alfawise H96 Pro: időnként kissé komótos volt, nem mindig lehetett érezni a hardverből származó előnyöket. A háttértár esetében ez igaz is, ráadásul van egy 64 Gigabyte-os variáns is, nem sokkal drágábban.

A plusz memóriát belakja az operációs rendszer, ebből grátisz sebességnövekedés nem származik, de szerencsére így sem fogjuk lassúnak érezni.

Szép a kezelőfelülete, könnyen használható a mindennapokban, simán lejátszik mindenféle formátumú és felbontású videót, a háttértár kiegészíthető micro SD kártyával, a WiFi duális és támogatja az ac szabványt is. Az ára pedig lényegesen kisebb, mintha vennénk egy új TV-t, ráadásul különböző méretű memóriával és háttértárral szerelt modellek közül is válogathatunk.

Ezért az összegért TV box fronton jelenleg az Alfawise H96 Pro-nál nincs jobb ajánlat.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)