Jump to content

Akár hatmillióval is többet ér egy szigetelt családi ház

2018. 05. 10. 09:00

Egyes megyékben akár hatmillió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan húsz százalékkal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép felméréséből.

 

Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy százezer ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25 ezer hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17, 2017-ben pedig 19 százaléka volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21 százalékra növekedett.

„Egyértelmű a pozitív trend. Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi ötven százaléka is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

„Az idei év második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222 ezer Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint húsz százalékkal drágábban, átlagosan 270 ezer Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)