Jump to content

Kifulladóban van a lakáspiac lendülete

2018. 04. 29. 15:00

Konszolidálódott a korábbi évekhez képest tavaly a magyarországi lakáspiac: az 2017-ben adásvételek száma csak 2,2 százalékkal nőhetett, szemben az egy évvel korábbi 9 százalékkal. A vidéki lakáspiacon egyértelmű az élénkülés, ugyanis a megyeszékhelyeken 13 százalékra gyorsult a drágulás üteme. Bár Budapesten lassabban emelkedtek az árak, így is 15 százalékos volt az emelkedés.

A múlt évben konszolidálódás jeleit mutatta magyarországi lakáspiac, ez részben abból látható, hogy az adásvételek száma az előzetes adatok alapján 2,2 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbi 9 százalékos bővülés után – derül ki az Ingatlan.com a KSH előzetes jelentésén és saját adatokon alapuló elemzéséből. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: a teljes lakáspiaci forgalomra vonatkozóan nincsenek meg a végleges adatok, tavaly összesen 150 ezer lakásadásvétel történhetett.

Vidéki gyorsulás kíséri a budapesti lassulást

Az egész éves adatok egyértelműen megerősítik azt a múlt év közben kirajzolódó folyamatot, hogy a vidéki lakáspiac megkezdte a felzárkózást Budapesthez a drágulás szempontjából. Budapesten a KSH hivatalos adatai szerint 2017-ben a használt lakások átlagos négyzetméterára 415 ezer forint volt. Ez jelentős, 15 százalékos drágulást jelent, ugyanakkor ez a tempó lényegesen elmarad az egy évvel korábbi 24 százalékos áremelkedéstől.

Miközben a fővárosban lassabban drágultak a lakások, vidéken gyorsabban nőttek az árak. A megyeszékhelyeken az egy évvel korábbi 11 százalék után 13 százalékkal 205 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. A vidéki városokban pedig 6-ról 7 százalékra nőtt az áremelkedés üteme, ez pedig 147 ezer forintos átlagos négyzetméterárat eredményezett. 

Lélektani határok 7 milliótól 30 millióig

A 2017-es hivatalos adatok alátámasztják a szakportál korábbi elemzéseit, amelyek szerint a fővárosban még mindig a harmincmillió forint jelenti a lélektani határt, mivel a lakásvásárlók 75 százaléka ennél olcsóbb lakóingatlant keres. Ez látható abból is, hogy hivatalos adatok szerint a múlt évben eladott budapesti használt lakások nyolcvan százaléka harmincmillió forintnál olcsóbban talált gazdára.

Balogh László szerint a lakásvásárlók az ingatlanpiac lassuló lendülete ellenére sincsenek könnyű helyzetben. A harmincmillió forintos lélektani határnál olcsóbb ingatlanok ugyanis idén áprilisban az ingatlan.com-on hirdető magánszemélyek teljes fővárosi használtlakás-kínálatának 43 százalékát fedték le. Az ország többi részén is megfigyelhető lakáspiaci lélektani határ: a megyeszékhelyeken a 15,5 millió, a vidéki városokban pedig a 14,5 millió forintnál olcsóbb lakások adták a 2017-es teljes forgalom 80 százalékát. A községekben megfigyelhető lélektani értékhatár, még ennél is jóval szerényebb, 7 millió forint volt.

Balogh László elmondta, a lakáspiac lendületének visszaesése még nem jelent trendfordulót, tehát még nem lehet kalkulálni az árak csökkenésével. Az elkövetkezendő időszakban viszont tovább enyhülhet az áremelkedési ütem, és a vevők alkupoziciója is erősödhet.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)