Jump to content

Miért hizlal jobban a világos szoba?

2018. 04. 25. 20:00

A londoni rákkutató központ csoportjának tagjai egy vizsgálatuk során megállapították, hogy vastagabb a dereka azoknak a nőknek, akik annyira világos hálószobában alszanak, hogy azon keresztül lehet látni akár éjszakai is.

A kutatáshoz 113 ezer nőt vizsgáltak meg, melynek során megkérték, hogy becsüljék meg, mennyire van világos a hálószobájukban éjszaka: annyira, hogy olvasni is tudnának, vagy keresztüllátnak a szobájukon, esetleg csak a kinyújtott kezük végéig látnak el, vagy még addig sem. Ezek után túlsúly vizsgálaton mentek keresztül.

Ezekből kiderült, hogy azok a nők, akik nem alszanak elég sötét szobákban, vastagabb a dereka és magasabb a testtömeg indexe is. A kutatás vezetője, Anthony Swerdlow professzor elmondta a BBC-nek, hogy ebből a széleskörű felmérésből nyilvánvalóan látszik a szoros kapcsolat a világos hálószoba és az elhízás között.

-Arra azonban még nincsen bizonyíték, -tette hozzá,- hogy a szobák elfüggönyözése milyen hatással járna, de egy próbát mindenesetre megér.

A jelenségre az lehet az egyik magyarázat, hogy a világos háló felborítja a szervezet belső biológiai óráját, ami ahhoz igazodik, hogy nappal aktívak vagyunk, éjszaka pedig pihenünk. A fény megváltoztatja a hangulatunkat, a fizikai erőnlétünket, de még az emésztésünket is. (A felborult biológiai óráról és az éjszakai evéskényszer okairól szóló cikkünket itt olvashatja. )

A professzor szerint az emberek nincsenek azzal tisztában, milyen világos hálószobákban alszanak. Az utcai lámpák, vagy az ébresztőóra kijelzője mind bevilágítják a szobáinkat. Az elhízás a nők esetében azért is jelent komoly veszélyt, mert növeli a mellrák kialakulásának kockázatát is.

Jó tudni, hogy mindezeket a kockázatokat csökkenthetjük egy sötétítőfüggöny beszerzésével.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)