A pollenszezon minden allergiás rémálma, nem véletlenül, hiszen a heteken át tartó nátha-szerű tünetek senkit sem kímélnek. Idén a szokásosak mellett egy új allergén is megjelent a levegőben: a komlógyertyán pollenje. Bár ez a növény Magyarországon nem őshonos, a kertészetileg telepített fák miatt előfordulhatnak miatta tünetek.
Noha a fű nyírásával, a kert gondozásával hatékonyan védekezhetnek az allergiások, ez mégsem elegendő.
Vitaminok, finom falatok
Egyes vitaminok, ásványi anyagok allergiaellenes hatásukról is ismertek. Mindközül a C-vitamin a leghatékonyabb hisztamingátló, ami a tünetekért felelős vegyület.
Az allergiás tünetek enyhítését a C-vitamin megsokszorozásával érheted el, ami annyit tesz, hogy a reggeli menüdbe építsd be néhány szem narancsot, epret és citromos üdítőket. Ezzel máris sokat tettél azért, hogy könnyebben induljon a nap.
A C-vitamin mellett a Kalcium is létfontosságú ilyenkor, mert ezek egymás hatását fokozzák. Miben van a legtöbb kalcium? A szezámmagban, mákban, mandulában, petrezselyemben és tejtermékekben.
Szintén rendszeresítsd az allergiaszezon ideje alatt az E-vitamin tartamú ételeket is, mert utóbbi a nyálkahártyák és a bőr egészségéért felelősek. Elsődleges E-vitaminban gazdag forrás a dió, mogyoró, mandula! Az olajos magvak cinkkel is ellátják a szervezetet, mely szintén fontos sejtvédő és immunrendszer-szabályozó anyag.