Jump to content

Vajon mérgező lehet az otthon levegője?

2018. 04. 22. 20:00

Az összes környezeti ártalom közül a légszennyezés a legveszélyesebb, és már a lakás négy fala sem véd eléggé.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tavaly őszi adatai alapján 12 800 ember hal meg évente Magyarországon a légszennyezés következményei miatt. A szállópor olyan finom szemcsés anyag, ami könnyen bejut a légutakba, akár a véráramba is, és számos betegség kialakulásában játszik szerepet.Összefüggésbe hozható többek között a szívbetegség, a stroke, a mélyvénás trombózis, a krónikus hörghurut vagy más tüdőbetegség kialakulásával.

A légszennyezettséget PM-ben mérik mindenütt a világon (particulate matter, finomszemcsés anyag). A PM10-et, a nagyobb méretű szennyező részecskék számát a légkörben már régóta kötelező mérni, és tájékoztatni a lakosságot, ha veszélyes helyzet alakul ki. Simon Gergely, regionális vegyianyag-szakértő.

Rákkeltő vegyületek lehetnek a lakás levegőjében is

A kültéri légszennyezés mellett sajnos a beltéri is sok problémát okozhat – mondta Simon Gergely. Talán az egyik legveszélyesebb vegyület, ami a lakásban előfordulhat a rákkeltő radon. Ez különösen azokban a házakban okozhat gondot, ahol jól szigetelt a tető, de rosszul az épület alapzata.

Emiatt az erősen egészségkárosító vegyület miatt ajánlatos naponta szellőztetni, de azokon a napokon, amikor a kinti légszennyezés is jelentős, nem érdemes hosszan nyitva hagyni az ablakot.

A lakás egészségtelen levegőjéért ritkábban a radon, míg sokkal gyakrabban a főzés, takarítás során felszabaduló gőzök és gázok a felelősek, illetve a páratartalom, a penész valamint a bútorokból, festékekből, lakkokból felszabaduló szerves anyagok.

A legjellemzőbb panaszok, amiket tapasztalhat az ember a köhögés, a tüsszögés, a fejfájás, a hányinger, a szem vagy a torok irritációja. 

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)