Jump to content

A fűszer is meg tud romlani! De meddig tárolható?

2018. 04. 03. 13:00

Mint mindennek, úgy a fűszereknek is van lejárati ideje. Mivel némely változat nem fogy olyan gyorsan, mint ahogy megromlik, így nem árt tisztában lenni azzal, hogy hány hónapra vagy évre tárolható el az adott fajta. Szárított, őrölt, darált? Mind máskor jár le!

A fűszerek a kezdetektől fogva kiemelkedő szerepet töltöttek be az emberi történelemben. Már az őskorban is fontos szerepet játszott a növények ismerete és felhasználásuk az ételek elkészítésében. Eleinte a közvetlen tapasztalás alapján szereztek gyakorlatot használatukra, majd később az összegyűlt tapasztalatokat tudományos módszerekkel ötvözve alakult ki a fűszerkészítés, termesztés tudománya. Persze nem mindenki rendelkezik azonos fűszerezési szokásokkal: míg egyesek akár 6-7 fűszert is felhasználnak az ételek készítése során, addig mások megelégszenek csupán néhánnyal. Nos ez a cikk, elsősorban hozzájuk szól.

Lejárt fűszer

A legtöbb fűszer évekig is eláll a konyhában, ám nem árt azért résen lenni. S noha különösebb rosszul létet nem okoz a lejárt fűszer, az ízélményt nagyban el tudja rontani.

Az ételízesítők megromlását az elkészítési módjuk is befolyásolja. A magvak és gyökerek tarthatók el a legtovább, akár 2-3 évig, ezeket követik a darálás nélkül készült fűszerek 1-2 éves szavatossággal, majd az őrölt fűszerek és a szárított levelek. Utóbbiak nagyjából egy évig nyújtják a megszokott ízvilágot, míg előbbiek egy évnél egy kicsivel tovább is eltárolhatók.

A szavatossági időre sok minden hatással lehet. A páratartalom kifejezetten rontja a fűszerek minőségét, és eltarthatósági idejét, de a magas hőmérséklet, és a napfény is. Kifejezetten rossz ötlet hűtőben vagy sütő mellett tárolni a fűszereket, mert e két hőváltozási hatás is rontja a szavatosságát.

Sokkal hatékonyabb a fűszertárolás szempontjából, ha nem előre ledarált fűszert vásárolunk, hanem egészet, amelyből mi magunk, otthon készítünk őrleményt. Ezáltal tovább eltartható, és sokkal intenzívebb, jellegzetesebb ízvilágú, mint a boltban kapható, előre ledarált változat.

Hogyan ismerhető fel a romlott?

Nagyon egyszerűen ki lehet szúrni a lejárt fűszereket. Egyrészről a csomagoláson feltüntetett dátum sokat segít, ha pedig az lemaradt, akkor az adott fűszer illatából, állagából következtethetünk a szavatosságra.

A megromlott fűszerek elveszik a rájuk jellemző, erős illatot, ami egyenértékű az ízvilág és az aroma elillanásával is. Ha fűszereink már nem illatoznak, akkor elérkezett az idő a megújításukhoz.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com, wikimedia.org)