Jump to content

3 dolog, amit soha ne csinálj a tojással!

2018. 04. 03. 09:00

Még jó pár napig megannyi tojás fog átvándorolni mindannyiunk keze alatt, ennek apropóján felbátorova, lerántjuk a leplet arról a néhány dologra, amivel szabotálhatjuk saját és lakásunk egészségét is, a tojással.

A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve. Azonban, néhány aprósággal komoly kárt okozhatunk benne, és közvetve ezáltal magunkban is.

Ha megsérül a védőréteg a mosásnál…

Valójában nem szabad megmosni a tojást. A tojás héján ugyanis szabad szemmel láthatatlan védőréteg húzódik, ami a tojás beltartalmát hivatott megvédeni a kórokozóktól.

Számos háztartásban viszont szokássá vált, hogy a vásárlást követően a tojást lemossák. Ez nem jó ötlet, mert a víz lemossa a más említett védőréteget, ezáltal a tojáshéjon található mikrorepedéseken keresztül számos kórokozó juthat be a tojásba, és ezáltal később az emberi szervezetbe is. Sőt, a rettegett szalmonellafertőzés kialakulását is elő lehet segíteni ezzel az egyetlen mozdulattal.

Hőfok, tárolás és a hiba

A tojástárolása kardinális kérdés a szalmonellafertőzés kialakulásának elkerülésében. Minél magasabb hőfokon tároljuk a tojást, annál nagyobb az esélye, hogy az szalmonellás lesz.

Az ideális tárolási hőfok 7 Celsius fok vagy az az alatti hőmérséklet. Ezen a tartományon a szalmonella már nem tud életben maradni.

Nyerstojás és deszka

A vágódeszka szinte napi használatban áll a legtöbb konyhában: húst, zöldségeket, gyümölcsöket aprítunk rajta, ennek ellenére mégsem takarítjuk le alaposabban, mint bármi mást. A nem megfelelő karbantartás miatt pedig napok alatt baktériumok tucatja burjánzik el a faanyagú eszközben, amelyek a használata során az ételekbe is belekerülnek.

Főzés közben akarva, akaratlanul csöppenhet a húspanírozás közben a deszkára. A legrosszabb, ha ezt csak lemossuk. A nyers tojás után ugyanis szódabikarbónával át kell sikálni az érintett területet, lemosni, majd hagyni száradni, hogy a fertőzés garantáltan házon kívül maradjon.

+2 hasznos tojásos tipp

A főtt tojáspucolás is olykor balul tud elsülni, de megkönnyítheted a folyamatot, ha a vízbe egy kevés szódabikarbónát teszel. Miután felforrt a víz és a tojások elkészültek, hagyd a lábasban őket 10 percig a szódabikarbónás vízben. Utána szinte magától levetik héjukat.

A tojás frissességét is egyszerűen ellenőrizheted: tölts tele egy poharat vízzel, és helyezz bele egy tojást. Ha lesüllyed az aljára, az bizony megzápult.

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)