Jump to content

A Föld hőjét is hasznosítanák Siklóson

2018. 03. 15. 19:25

A Veolia új cége látja el a távhőszolgáltatást márciustól Siklóson. A cég néhány éven belül a távhőellátást is jelentős részben megújuló energiaforrásokra kívánja átállítani, függetlenítve a rendszert az importból származó tüzelőanyagoktól.

Március 1-től új szolgáltató, a SIKLÓS-HŐ Kft. látja el a távhőszolgáltatási feladatokat Siklóson. A város önkormányzata tavaly írt ki koncessziós pályázatot, majd a legjobb ajánlatot benyújtó Veolia Energia Magyarország Zrt. és a város képviselői 2017. szeptember 27-én írták alá a szolgáltatás átvételét rögzítő megállapodást.
 
A Veolia Energia Magyarország Zrt. – a megállapodásban vállaltaknak megfelelően – egy új koncessziós társaságot hozott létre SIKLÓS-HŐ Kft. néven, amely az ehhez szükséges működési engedélyek birtokában 25 éven keresztül fogja ellátni a távhőtermelési és távhőszolgáltatási feladatokat Siklóson. A dél-dunántúli városban eddig összesen 1058 háztartás csatlakozott a távhőhálózatra, amelyek mellett 15 intézményi partner távhőellátásáról is gondoskodni fog a szolgáltató.

Környezetkímélő távhőszolgáltató rendszer
 
„Üzembiztos, hatékony és környezetkímélő távhőszolgáltató rendszert kívánunk működtetni Siklóson a lakossági és az intézményi ügyfelek minél jobb megelégedettsége mellett. A szolgáltatás fejlesztésének részeként az első intézkedéseink között bevezetjük az online ügyfélszolgálatot, valamint az elektronikus számlázás lehetőségét. Emellett beruházásokat kívánunk indítani az energiahatékonyság javítása, az üzembiztonság növelése és a meglévő mérés alapú elszámolás fejlesztése érdekében” – mondta el Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója. 
 
Fontos, hogy a szolgáltatóváltás nem befolyásolja az árakat. A távhő a lakossági felhasználók számára hatósági áras szolgáltatás, így az ügyfelek továbbra is a megszokott árak mellett vehetik igénybe azt. A hosszabb távú tervek közé tartozik, hogy a Veolia néhány éven belül Siklós távhőellátását is jelentős részben megújuló energiaforrásokra kívánja átállítani, függetlenítve a rendszert az importból származó tüzelőanyagoktól. 
 
„Több éve célul tűztük ki, hogy csökkentsük városunkban az energia függőséget, alternatív megoldásokat keresve, lehetőleg európai uniós forrásból, nem terhelve a lakosság kiadásait” – tekintett vissza az előzményekre Marenics János, Siklós város polgármestere.

„Kezdeményezéseinket a képviselők már az előző ciklusban is támogatták. A távhőszolgáltatási feladatok ellátására kiírt pályázatunk elsősorban arra irányult, hogy a magas szintű távhőszolgáltatás biztosítása mellett, hosszútávon megújuló energiaforrásokat – kiemelve a geotermikus energia – tudjanak igénybe venni minél többen a városban. Ezen törekvéseink megvalósításához kitűnő partnerre találtunk, a Veolia Energia Magyarország Zrt-ben.”

(Forrás: hazesotthon.co.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)