Jump to content

A háztartások életkörülményeit vizsgálják

2018. 03. 10. 19:00

Mintegy tízezer háztartásban méri fel a háztartások költségvetési és életkörülményeit 2018. március 1. és május 10. között a Központi Statisztikai Hivatal – közölte a hivatal.

Március 1-től a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mintegy tízezer háztartásban méri fel azok jövedelmi helyzetét, fogyasztását, valamint lakás- és életkörülményeit. A felmérésből kapott adatok kiemelkedő fontosságú információt jelentenek a háztartások aktuális gazdasági viselkedésének megértéséhez, adatokból képet kaphatunk a jövedelmi viszonyaikról, fogyasztási és megtakarítási szokásaikról. A felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről, életkörülményeiről.

Az adatgyűjtést a KSH az Európai Parlament és a Tanács a jövedelmekre és életkörülményekre vonatkozó közösségi statisztikáról szóló rendelete alapján hajtja végre. Az adatfelvétel Magyarországon 2005 óta az Európai Unió azonos módszertana alapján zajlik. A feldolgozott adatokat a KSH minden év decemberében publikálja. A tagállamok validált adatai az Eurostat honlapján érhetők el.

A mintában szereplő háztartások matematikai-statisztikai módszerrel véletlenszerűenen választottak ki. Az adatfelvétel két részből áll: a most induló éves adatgyűjtés során olyan háztartásokat keresnek fel, ahol a felvételt megelőző évben két héten keresztül fogyasztási naplót vezettek. A háztartások életkörülményeiről alkotott kép az éves kérdőív háztartási, személyi és fogyasztási blokkjainak információi alapján válik teljessé.

A mintába került háztartásokat a Központi Statisztikai Hivatal igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel, akik tájékoztatást adnak a kétféle kitöltési lehetőségről. A kérdőív megválaszolható a kérdezőnek személyes válaszadással (2018. március 1. és május 10. között), illetve internetes önkitöltéssel (2018. március 1. és március 31. között). Az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes. Az internetes válaszadók között 3 darab táblagépet sorsolnak ki. A Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételről a következő internetes oldalon találhatók bővebb információk.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)