Jump to content

Szellőztetés okosan

2018. 03. 09. 09:00

Ugyan már nem repkednek a mínuszok, de még mindig nincs annyira meleg, hogy ne léphessen életbe a „nem az utcára fűtök” kifejezés. Szellőztetni viszont kell, már csak a penészesedés elkerülése végett is. Ehhez viszont nem árt ismerni annak csínját-bínját.

A hidegebb időben a szellőztetés ugyan úgy nem kerülhető el, mint nyáron, ám előbbi esetben szeretjük minimalizálni annak mivoltát, hiszen a drága fűtési költségek mellett nem szívesen nyitogatjuk az ablakot.

Penész, fejfájás

Az elfeledett szellőztetés hamar meghozza eredményét. Egyrészről az elhasználódott levegőben az agy is kevésbé működik hatékonyan, és a fejfájás is gyakrabban tör rá az emberre. Ugyan ez a helyzet a penésszel is, ami szépen lassan beeszi magát a falakba, és kiirthatatlanná válik.

Hogy csináljuk?

Fontos, hogy ne tartsuk folyamatosan nyitva az ablakokat. Naponta háromszor-négyszer tárjuk ki teljesen az ablakokat és ajtókat, és 2-5 percig engedjük be a friss levegőt! Minél hidegebb van odakint, annál rövidebb, ám annál gyakoribb szellőztetésre van szükség.

A konyha és a fürdőszoba ajtaját tartsuk zárva, ezzel megakadályozzuk, hogy a nedvesség az egész lakásban elterjedjen! Közvetlenül a főzés vagy a fürdés után szellőztessünk, hogy a vízpára azonnal elhagyhassa a lakást! Közben tartsuk zárva a kevésbé fűtött szobák ajtaját, mert a nedves levegő lecsapódhat a hideg falakon!

A bukóra nyitott ablakok energiapazarláshoz vezetnek. A legjobb a kereszthuzat! Ha szellőztetünk, tekerjük le a fűtést, így nem pazaroljuk a hőt! Ne feledjük! Ha kevesebb energiát fogyasztunk, nemcsak a pénztárcánkat, hanem környezetünket is kíméljük.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)