Jump to content

Mindig figyelnek - ki lehet kikapcsolni a helymeghatározást

2018. 02. 14. 15:11

Megdöbbentő, mennyi adatot osztanak meg rólunk a mobilunkra telepített alkalmazások gyártói. Nagyok, mint a Paypal, a Microsoft, az Apple, a Google, a Facebook és a kicsik egyaránt.

 

Ritka a kivétel.

Elvileg mi vagyunk a hibásak mindezért, mert telepítéskor nem olvassuk át mobilon a szolgáltatási feltételeket, a gyárilag telepítetteknél meg nem böngésszük át a húszoldalnyi apróbetűs részeket.

A fejlesztők pedig túl gyakran nem elégednek meg azzal, hogy rájuk nem tartozó információhoz jutnak – például az aktuális helyszíneinket követik figyelemmel –, az így nyert adatokat még ki is árusítják harmadik félnek.

Kutatók szerint így fest a PayPal adatmegosztása.

Számtalan szoftver alapbeállításban lehetőleg mindent szeretne tudni, mit csinálunk, hol vagyunk.

Van, amikor utóbbi nélkülözhetetlen, például, ha navigációt használunk – de a leggyakrabban semmi szükségünk nincs erre a szolgáltatásra.

Egészen hétköznapi aggály lehet, hogy a nyomkövető fitneszalkalmazás megosztása olyan személyekkel is tudatja, éppen merre vagyunk, akik visszaélhetnek az információval. A betörőnek jól jöhet tudni, hogy mikor nem vagyunk otthon.

Igaz, ez az egyik legrosszabb forgatókönyv. De mégis: nem lenne egyszerűbb kikapcsolni a fölöslegesen kíváncsiskodókat?

Apple

A helymeghatározás a Beállítások/ Adatvédelem/ Helymeghatározás menüpontban kapcsolható ki.

Külön-külön is beállíthatjuk, hogy mely alkalmazások és rendszerszolgáltatások férhessenek hozzá a Helymeghatározás adataihoz.

Az Apple támogatási oldala ugyan szomorúan megjegyzi, hogy „ha a helymeghatározás kikapcsolt állapotban van, az alkalmazások nem tudják használni a helyzetet se az előtérben, se a háttérben, ami korlátozza az Apple és a külső fejlesztők alkalmazásainak teljesítményét”.

Android

Szokás szerint az Androidon kicsit összetettebb a helyzet, hiszen ahány gyártó, ahány verzió, annyi változat.

A legjobb helyzetben a (még sajnos ritka) Android Oreo felhasználók vannak. Nekik könnyű fellelni a helymeghatározásokat. Húzzuk le az értesítési sávot, koppintsunk a fogaskerékre, majd gyártótól függően nagyjából a Biztonság és helyszín/ Helyszín/ Adatvédelem menüpontban lehet kapcsolgatni.

Régebbi androidos oprendszerek tulajdonosai a Beállítások/ Alkalmazások / jobb felső sarok három pötty/ Alkalmazásengedélyek/ Helyadatok opcióban tudják egyenként megvonni az engedélyeket.

Például az alábbi szoftverlistában látható a QR-kód olvasónak miért is kell tudni a helyzetünket?

Érdeklődők, mint a Facebook, a Twitter, az Instagram, és más közösségi oldalak figyelmétől a Beállítások/ Helyszín, vagy Beállítások/ Adatvédelem lehet búcsút venni.

Akár nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek

Mint nemrég mi is megírtuk, akad olyan fitneszapp, például a Strava, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

Ennek az appnak a felhasználók mozgását kimutató hőtérképén több katonai bázis is kivehető.

Olyan támaszpontról fecseg, mint a csendes-óceáni Diego García atollon, vagy a Falkland-szigeteki katonai reptéren található, de újságírók és biztonsági szakértők jelentős aktivitásra bukkantak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik feltételezett szomáliai bázisához közel, vagy egy Jemenben telepített rakétarendszer környékén.

Nemcsak az amerikai katonák, hanem az európai országok hadseregeinek, valamint a nemzetközi segélyszervezeteknek és az ENSZ-nek a tagjai is óvatlanok az adatátvitel engedélyezésében.

Azóta például a népszerű magyar bringás oldal itt közzétette, hogy a Strava webes felületén miként lehet elrejteni a lakcímünk 500-1000 méteres körzetét.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)