Jump to content

Szeged felpörgött

2018. 02. 09. 10:05

Nem kerülte el az ingatlanpiaci pörgés Szegedet sem, ahol az elmúlt esztendőben több mint 20 százalékkal emelkedtek a lakásárak.

 

Harmadik helyre volt elegendő a megyeszékhelyek ranglistáján az a húsz százalékos áremelkedés, amely a szegedi ingatlanpiacot jellemezte 2017 január-szeptembere között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép legutóbbi kiadványából (amely még nem tartalmazta a teljes 2017-es év adatait).

Komoly kereslet mutatkozott a lakótelepi otthonok és a hagyományos lakások iránt – mindkettő esetében az áremelkedés elérte a 21 százalékot. Csongrád megyeszékhelyén egy lakótelepi lakás négyzetmétere átlagosan 187 ezer forintba került, míg egy hagyományos építésű hasonló ingatlan esetében ez az ár 215 ezer forint volt. A családi házaknál kisebb, mindössze 11 százalékos áremelkedést regisztráltak – esetükben az átlagos négyzetméterár szintén 187 ezer forint volt.

„Az átlag persze sok mindent leplez: a státusszimbólumnak is számító Újszegeden, vagy a jobban megközelíthető Alsóvároson a divatos, korszerű és mutatós családi házak négyzetmétere 250 ezer forintnál indul és akár 350 ezer forint is lehet” – mondja Nyári Imre, az OTP Ingatlanpont szegedi irodájának vezetője, aki szerint a gyors áremelkedés után most egy kicsit csillapodni látszik a piac.

Új építésű lakások: másfél év várakozás

Vannak viszont olyan szegmensek, ahol a kínálat nem is tudja követni a keresletet: az új építésű lakások piacán – különösen, ha a frekventált belváros foghíjbeépítéseit vesszük figyelembe – 400-450 ezer forint a kulcsrakész lakások négyzetméterára, mégis akár másfél évet is kell várni, amíg elkészülnek az újonnan induló projektek.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)