Jump to content

A lakás legmocskosabb 3 helyszíne

2018. 02. 08. 10:10

Kár abban reménykedni, hogy elbújhatunk a makacs fertőzések, és visszataszító baktériumok elől az otthon óvó falai közt, mert bizony még csak ott leselkednek a legádázabbak.

A rendszeres takarítás minimalizálja az otthonunkban előforduló baktériumokat, ám annak annyira rendszeresnek és aprólékosnak kellene lennie, hogy a hétköznapokban valószínűleg nem jutna rá idő. Így akarva, akaratlanul, de bizonyos helyek a bacik melegágyaivá válnak. Kezdjük a sort a két leggyakrabban látogatott helyiséggel, a konyhával és a fürdővel.

Konyhai betolakodók

A konyha számos pontján hemzsegnek a baktériuminkubátorok. Persze nem úgy kell elképzelni, hogy még a falakon is fürtökben lógnak, hanem sokkal inkább úgy, hogy a mosogatószivacsban, a konyharuhában és a vágódeszkában is fellelhetők.

A konyharuha egy hetes használata során a legkülönfélébb feladatokat látja el: a pult letakarítása, a kifutott ételmaradék eltakarítása, a törölgetés, kéztörlés. Utóbbiak mind-mind kiváló baktériumforrásként működnek, hiszen a konyhában megfordul a nyers hústól a zöldségeken át minden. Ezek óhatatlanul is becipelnek baktériumokat, melyek aztán tovább vándorolnak a sok felülettel érintkező konyharuhába.

Az Arizonai Egyetem szakemberei több száz konyharuhát vizsgáltak, melyek közel 90 százalékán fellelhető volt székletbaci, további 26 százalékukon pedig E. coli hemzsegett. A baktériumok megjelenése a nyers hússal való érintkezésben keresendő.

A vágódeszkával, és a mosogatószivaccsal ugyan ez a helyzet: nap, mint nap rengeteg dologgal érintkeznek, és anyaguk lehetővé teszi a baktériumok megtelepedését.

Fürdőlakók

A fürdőszobában nem a vécédeszkától kell rettegni első sorban, hanem sokkal inkább a kéztörlőtől és a törölközőtől. Például a frissen mosott törölköző három-négy nap használat után már hemzseg a baktériumoktól. „A baktériumok a nedves, nyirkos helyeken telepszenek meg, a törölköző épp emiatt a kórokozók inkubátoraként funkcionál” – tette hozzá Gebra. „Hiába az alapos kézmosás, a törölközőhasználattal vissza is kerülnek egyből a bőr felszínére a baktériumok. És ugyan ez a helyzet a fürdésnél is.” A probléma elkerülése végett a szakértő ezért azt javasolja mindenkinek, hogy minimum kétnaponta cseréljük a törölközőket.

Előszoba

Az előszobában, hála a cipőknek számos baktérium variáció előfordul. A cipő talpán behurcolt fertőzések legtöbbje néhány óra alatt elpusztul, ha nem jut megfelelő táptalajhoz, ám azok, amelyek meleg és nedves közegbe jutnak, megtelepednek. Érdemes naponta felmosni, és sterilizálni a helyiséget, a saját érdekünkben.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)