Jump to content

A bélférges kutya 5 ismérve

2018. 02. 08. 17:05

Évszaktól függetlenül támad, nem hagy választást, azonnal cselekedni kell, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen mellékhatásokat. A kutya bélférgessége ugyanis nem csak az állatra hat.

A féregfertőzések elsősorban a kölyökkutyák életét veszélyeztetik, a felnőtt kutyák esetén azonban az állat kondíciójának megőrzése illetve közegészségügyi okokból szükséges a féreghajtás, mivel egyes fajták az emberre is veszélyt jelentenek. A globális klímaváltozással a korábban csak a Mediterráneumban megtalálható szívférgesség hazánkban is támadja a kutyákat.

A bérférgesség tünetei

A bélférgesség nem válogat. A legjobb körülmények között tartott kutyák is ugyan úgy megkaphatják, mint a szerényebb sorsú társaik. Amennyiben az ebnél az alábbi öt tünet közül akár egy is felbukkan, esélyes, hogy férges.

- véres széklet, hasmenés
- hirtelen fogyás vagy felpuffadt has
- száraz, fénytelen szőrzet
- az általános állapot romálsa
- hányás, aminek néha a férgek is megtalálhatók.

Persze nem mindig árulkodnak a tünetek. Ahogy számos más betegségnek a férgességnek is vannak fokozatai. A féregpetét az állat tünetmentesen is hordozhatja, ami még lárvaként várja, hogy a szervezetet ért stressz hatására fejlődni kezdjen. Ez például a vemhesség utolsó heteiben is jelentkezhet, ezért lehetséges, hogy a kiskutyák már fertőzötten jönnek a világra.

Legalább egy tucat féregfajta képes megfertőzni a kutyát, viszont pánikra semmi ok, mert mindegyik típus egyedi módon kikezelhető, gyógyszeres beavatkozással. Viszont ez utóbbit minél előbb el kell kezdeni, ha még csírájában el akarjuk folytani a fertőzést.

Megelőzni a kellemetlen betolakodókat, a háromhavonta történő, rendszeres féreghajtással lehet.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)