Jump to content

Megéri a lakók közül választani közös képviselőt?

2018. 01. 30. 10:00

A fűnyírástól a végrehajtásig, egy jó közös képviselőnek mindenhez kell értenie. Ám néhányan még az OKJ-s képzésig sem jutnak el. A bizonyítvány persze nem minden. A lakók közül választott képviselő például a saját érdekeit is védi a közösséggel. Azt viszont, hogy végrehajtást kezdeményezzen a szomszéd ellen, már kevesen vállalják örömmel.

 

Egy-egy választáson gyakran 3-4 jelölt is verseng a megbízásért. Előnynek számít, ha a lakók maguk közül választanak, hiszen ismerik, elérik bármikor. Ez persze a megválasztott közös képviselő számára hátrány t is jelenthet. Amikor a lakók nem tartják tiszteletben, hogy saját élete is van, és akár a vasárnapi ebéd alatt is rátörnek ügyes-bajos dolgaikkal.

Ha valaki végzettséggel, hozzáértéssel és a jogszabályok ismeretével rendelkezik ezen a területen, sőt még OKJ-s képesítése is van – előnyt jelenthet a tulajdonosok szerint is. A leghasznosabb persze az lenne, ha a kettő valahol fedné egymást.

A törvény egyébként évente egy lakógyűlés megtartását írja elő.

Az elévült követelése esetei
Az újonnan épült lakások esetében inkább profi választását ajánlja dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke. Nagyon sok problémára ugyanis csak a beköltözést követően derül fény. Gyakran a garanciális munka elvégzésével van probléma – tette hozzá. Előfordul ugyanis, hogy a kivitelező kijelöli a közös képviselő személyét is. Nagy az összejátszás a beruházó és a közös képviselő között. Ezekben az esetekben kivétel nélkül a tulajdonosok járnak rosszul – magyarázta.

Hemzseg a bíróság a hibás teljesítési perektől – erősítette meg a problémát Dr. Izsák Orsolya társasházi jogász. A társasház kezelője elódázza az igények érvényesítését, így az alperes, aki egyébként a volt tulajdonos, a beruházó a tárgyalóteremben közli, hogy elévült a követelés.

Mi a döntés alapja?
Bár sok előnye van, ha „kéznél” van a közös képviselő, a lakók közül választottnak azonban nincs meg a megfelelő ismerete, tudása, és információja ehhez a munkához – állítja dr. Bék Ágnes. Egy 8 órában végzett másik munka mellett inkább csak félvállról tudja ellátni feladatait – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyesületük etikai szabályzata a tulajdonosokat is védi. Hiszen nem teljesítés esetén így a közös képviselő személye bejelenthető, míg az el nem végzett munka miatt feljelenthető lesz.

Dr. Izsák Orsolya szerint a közös képviselőség egy szakma. Nem mindegy, kit bíznak meg a tulajdonosok. A megfelelő referenciával rendelkező cégeket meg lehet bízni, akiknek ez a portfóliójuk.

Az anyagi kár…
Azokban a társasházakban, ahol a lakók már megégették magukat, nem feltétlenül a pénz határozza meg a közös képviselő kiválasztását. Ne felejtsük el, hogy még egy kisebb társasház esetében is több százmillió forintos vagyon kezeléséről beszélünk – hívta fel a figyelmet a műsorban a jogásznő.

Bármilyen elmaradás esetén minél hamarabb és akár minimális összegre is el kell indítani a behajtást: felszólítás, fizetési meghagyás és végrehajtás – mondta az egyesület elnöke.

Jogilag nagyon nehéz elkapni egy munkáját nem megfelelően végző közös képviselőt. Előadják ugyanis, hogy mindenben a közösség dönt, de a lakógyűléseken egyfajta mentális tehertételt nyomnak a közösségre – figyelmeztetett Dr. Izsák Orsolya.

Egy közös képviselő, hasonlóan egy gazdasági társaság ügyvezetőjéhez, vagyonával is felel a társasház gazdálkodásáért. De csupán akkor, ha eljárás indult ellene, azaz megindították a büntetőjogi felelősségre vonását. Amennyiben a munkát Kft-ként végzi, sok mindent kell bizonyítani az eljárás megindításához.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)