Jump to content

Halmozódni fog a műanyag Kína döntése miatt

2018. 01. 30. 15:19

Egy január elsején életbe lépett szabályozás értelmében Kína megszűnt a világ szemétfeldolgozójának lenni. Elszomorító adat, de eddig a fél bolygó műanyag- és papírhulladéka az országban landolt.

 

Komoly fejtörést okoz a kínai importszemét-tilalom

Az év elején életbe lépett tilalom több fejlett, nyugati országban is gondot okoz. Nagy-Britanniában, Kanadában, Németországban és Írországban, valamint Hongkongban is többtonnányi műanyaghulladék halmozódott fel. A hulladékfeldolgozók folyamatosan keresik az új felvevőpiacokat. Indonézia, India, Vietnam, Malajzia is szóba jöhet, de egy üzemeltető véleménye szerint nehéz lesz helyet találni a tetemes mennyiségű hulladéknak.

Egyes elemzők szerint fennáll annak a veszélye, hogy a felhalmozódó műanyag így rövidesen hulladéklerakókban elásva vagy égetőkben eltüzelve végzi. Azonban ezek az eljárások csak ideig-óráig jelenthetnek megoldást. Hosszú távon komoly környezeti károkat okozhatnak.

Európának stratégiát kellene váltania

A szakértők szerint Európa országainak minél hamarabb fel kellene hagyniuk az eddigi stratégiájukkal, és alternatív megoldások után kellene néznie. Ahelyett, hogy a szemét begyűjtésére és az attól való gyors megszabadulásra fókuszálnak az érintett szervek, inkább a minőségi műanyagok használatára, valamint a nyersanyagok helyi feldolgozására kellene törekedniük.

A britek már jó úton haladnak

Theresa May brit miniszterelnök nemrégiben átfogó környezetvédelmi tervet jelentett be, amelynek az egyik fő célja az lenne, hogy 2042-re radikálisan lecsökkentsék az országban keletkező műanyagszemét mennyiségét. A kormány által is elfogadott terv alapján minden piaci szereplőre kiterjesztenék a kiskereskedelemben a műanyag zacskók használata után fizetendő ötpennys adót. Továbbá növelnék a műanyaggal kapcsolatos kutatások állami támogatását, és nemzetközi segélyekkel segítenék a fejlődő országokat a szennyezés és műanyagszemét visszaszorításában.

A környezetvédő szervezetek azonban felhívták a döntéshozók figyelmét arra, hogy mivel az intézkedések jogilag nem kikényszeríthetők, ezért félő, hogy az előremozdulás nem lesz kellő mértékben hatékony. Azonban az biztató, hogy az Egyesült Királyság mellett egyre több ország ismeri fel a reklámszatyrok káros hatásait. Nemrégiben a megadóztatásuk mellett döntött több afrikai ország mellett Chile és Görögország is.

A fenti intézkedések hosszú távon orvosolhatják a hulladékhelyzetet Európa határin belül és kívül egyaránt.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)