Jump to content

Bélszín az ételek királya

2018. 01. 26. 14:31

A bélszínt szokás a húsok és az ételek királyának tekinteni, bár az ízlések különbözőek a legtöbb gourmet egyetért abban, hogy a bélszínből készült ételek különleges ízvilága a porhanyósan omló hús az egyik legfinomabb étel. Persze ehhez jó szakács is dukál mivel nem könnyű elkészíteni a bélszínből valamely ismert steaket. Azonban ha a legfontosabb szabályokat be tudjuk tartani az elkészítés során, akkor igencsak egyedi és ízletes étellel tudjuk meglepni barátainkat, ismerőseinket és vendégeinket. Persze a bélszín nem olcsó mulatság. Miért olyan drága?

Miért olyan drága a bélszín?

Egyfelől azért mert a marha húsának csak csekély százaléka maga a bélszín. Másfelől az sem mindegy milyen marhának a bélszín részét vásároljuk meg a boltban, hiszen vannak kifejezetten húsnak vagy tejtermelőnek tenyésztatt szarvasmarhák. Ráadásul a húsmarhák között is számos típus került kitenyésztésre az évek során. A legismertebb úgy nevezett húsmarhák közé tartozik a Hereford (angol), Aberdeen Angus (angol), Limousine (francia), Charolais (francia), Charbray (USA), Fehér-kék (belga) vagy a Magyartarka, illetve a Podóliai eredetű nemesített fajtákhoz kizárólag olasz fajták tartoznak, mint például a Romagnola, Marchigiana, Chianina nem utolsósorban a japán Kobe marha (más néven Wagyu marha). Ez utóbbiról számos legenda kering az interneten, amely szerint sörrel itatják és rendszeresen maszírozzák a japán gazdák ezt a fajtát. Egy bizonyos a Kobe marhát tudatos szelekció alapján tenyésztették ki Japánban ügyelve arra, hogy azokat a különleges egyedeket részesítették előnyben a tenyésztés során amelyeknél az átlagosnál több izomközti zsírsejttel rendelkeztek így tartva fenn a húsuk egyedi márványos jellemzőjét.

Mire ügyeljünk a steak elkészítése során?

  • alaposan tiszítsuk meg a bélszínt
  • ügyeljünk arra, hogy a hús belseje ne száradjon ki, rózsaszín belseje meg tudjon maradni
  • addig süssük csak amíg a véres lé elkezd szivárogni
  • ne tároljuk sokáig a kész ételt.
(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)