Miért olyan drága a bélszín?
Egyfelől azért mert a marha húsának csak csekély százaléka maga a bélszín. Másfelől az sem mindegy milyen marhának a bélszín részét vásároljuk meg a boltban, hiszen vannak kifejezetten húsnak vagy tejtermelőnek tenyésztatt szarvasmarhák. Ráadásul a húsmarhák között is számos típus került kitenyésztésre az évek során. A legismertebb úgy nevezett húsmarhák közé tartozik a Hereford (angol), Aberdeen Angus (angol), Limousine (francia), Charolais (francia), Charbray (USA), Fehér-kék (belga) vagy a Magyartarka, illetve a Podóliai eredetű nemesített fajtákhoz kizárólag olasz fajták tartoznak, mint például a Romagnola, Marchigiana, Chianina nem utolsósorban a japán Kobe marha (más néven Wagyu marha). Ez utóbbiról számos legenda kering az interneten, amely szerint sörrel itatják és rendszeresen maszírozzák a japán gazdák ezt a fajtát. Egy bizonyos a Kobe marhát tudatos szelekció alapján tenyésztették ki Japánban ügyelve arra, hogy azokat a különleges egyedeket részesítették előnyben a tenyésztés során amelyeknél az átlagosnál több izomközti zsírsejttel rendelkeztek így tartva fenn a húsuk egyedi márványos jellemzőjét.
Mire ügyeljünk a steak elkészítése során?
- alaposan tiszítsuk meg a bélszínt
- ügyeljünk arra, hogy a hús belseje ne száradjon ki, rózsaszín belseje meg tudjon maradni
- addig süssük csak amíg a véres lé elkezd szivárogni
- ne tároljuk sokáig a kész ételt.