Jump to content

Akarva akaratlanul, de méreggel pakoljuk tele az otthonainkat

2018. 01. 19. 09:05

Pontosabban, a levegőt károsítjuk, ami szintén nem túl jó hír. Mit érdemes kiiktatni, vagy épp szellősebb helyre átpakolni, annak érdekében, hogy ne mérgezzük a szervezetünket?

Az otthon biztonságához nem tartozik hozzá a rossz minőségű levegő, vagy épp a szervezetre káros anyagok jelenléte. Egy ideális világban semmiképp. Azonban a mindennapokban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az újonnan vásárolt bútorok, lakásdekorok, élelmiszerek, és gyakorlatilag minden, ami bekerül a lakásba, hatással van annak levegőminőségére.

A beltér is lehet olyan szennyezett levegőjű, mint az utca

A lakás falain kívül eső világról tudjuk, hogy számos veszélyt rejt magában, főképp a belélegzett levegő minősége. Azonban, az meg sem fordul a fejekben, hogy a lakásban keringő levegő sem épp a legjobb.

Például a falak burkolóelemei, a műanyagok, a festékek, a bútorok mind-mind bocsátanak ki károsanyagokat, illékony szerves szennyezőket (VOC), amelyek a zárt térben koncentrálódnak, és nagyobb arányban fordulnak elő, mint a szabadban. A légfrissítésre, takarításra használt szerek pedig csak tovább rontják a helyzetet, mivel ezek összetevői is dúskálnak a káros összetevőkben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az ultrafinom részecskék koncentrációjára nem határozható meg olyan határérték, amely alatt biztosan nem károsítják az emberi egészséget. Álláspontjuk szerint ezek a részecskék bizonyítottan rákkeltőek. Belélegezve lerakódnak a tüdő legmélyén, ott gyulladást váltanak ki.

Egy nemzetközi kutatás eredményeként kiderült, hogy ezek a nano méretű koromszemcsék közvetlenül a véráramba kerülnek, az érelmeszesedéseken rakódnak le, kiváltva az erek elzáródását, szívinfarktust és agyi katasztrófát okozva. Szív- és érrendszeri megbetegedéseket (vérrög-képződés révén), asztmát és allergiát is előidézhetnek, agyi trombózist is okozhatnak. Patkánykísérletek szerint az ultrafinom részecskék belső vérzéseket is kiválthatnak a tüdőben. Persze, ez az egyik szélsőség.

Megelőzés

Nyilván a lakásban lévő levegőtől senki nem fog meghalni, viszont érdemes néhány óvintézkedést tenni, hogy a lehető legkevésbé szennyezzük azt. Így mielőtt újabb tárgyakat helyeznénk a lakás bármely pontjára, gondoljuk át, hogy szükség van-e rá, valamint járjunk utána a termékben fellelhető anyagok hatásainak. A fal-és padlóburkoló termékek esetében járjunk el hasonlóan!

Számos szakember, és a levegő minőségét vizsgáló technológia létezik már, ami segítséget nyújt abban, hogy az otthon valóban biztonságos, és tiszta maradjon.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)