Jump to content

A zuhanyzás tökéletes időpontja, mert nem mindegy mikor teszed!

2018. 01. 19. 12:47

A tisztálkodásnak is megvan a maga pszichológiai haszna, ami túlmutat a testi higiénián. Ugyanis a zuhany vízsugarai alatt nem csak a bőr, hanem az agy is megtisztul, sőt bizonyos kognitív folyamatok csak tusolás közben pörögnek fel leginkább. Emiatt, nem mindegy, mikorra időzíted a fürdőzést.

A modern pszichológia mélyrehatóan tanulmányozza az elmét, és az agyi folyamatokra hatást gyakorló tevékenységek sorát. Megdöbbentő lehet, de akárcsak a reggeli tápanyagtartalma, úgy a zuhanyzás és annak ideje is befolyással van a mentális kapacitásra.

Kávé helyett vagy elalvás előtt?

A zuhanyzási szokásokat két csoportba lehet osztani. Ott vannak azok, akik a reggelt nem tudják elképzelni tusolás nélkül, míg mások az esti fürdőzésre esküsznek. Nos, mindkettőnek megvan a maga haszna.

A reggeli tusolás a pszichológia szerint a kognitív folyamatok felszabadítójaként is működhet, ugyanis azonos hatással bír, mint a meditálás, vagy a sport. No de, mire jó, ha pörög a kognitív funkció?

A nap folyamán ezer és ezer döntést kell meghoznia az agynak, s míg a legtöbb nem okoz különösebb fejtörést, akad néhány felvetés, ami szöget üt a fejben. Ezek azok a dolgok, amelyekkel kapcsolatban nem tudunk azonnali döntést hozni, vagy problémamegoldást generálni. Így a megoldatlanul a levegőben lógó kérdések eltárolódnak az agy tudatalattijában, és nap nap után ott lapulnak. Észre sem vesszük őket, de a „háttérben futnak”, akárcsak a számítógépen a tálcára levitt programok. Ezeket az agy addig pörgeti, míg nem talál rá megoldást. De mi van, ha az túl lassan jön, vagy úgy tűnik nincs rá megfejtés?

Nos, ilyenkor van szükség az úgy nevezett „aha-élményre”, ami mintegy villámcsapásként új energialöketet ad a problémamegoldáshoz, előre mozdítva ezzel a folyamatot. Az ilyen „aha-élmény” általában az agy relaxált állapotában tör fel szinte a semmiből. Ami leggyakrabban zuhanyzás, meditáció vagy egy kiadós edzés után bukkan elő.

Ennek egyszerű a magyarázata. Az agy alfa-hullámai ilyenkor sokkal aktívabbak, ami lehetővé teszi azt, hogy a problémamegoldó agyi funkciók hatékonyabban működjenek. Nem véletlen, hogy a legjobb ötletek fürdés közben, edzés után vagy az éjszaka közepén lepik el az agyat. Elvégre ilyenkor képes relaxált állapotba kerülni.

Ami pedig az esti fürdést illeti, annak is megvan a maga áldásos hatása, főként az alvászavarosokra nézve. Az esti fürdő természetes altatóként is bevethető, ugyanis a forró víz hatására a testhőmérséklet felszökik, a kádból való kiszállás után pedig hirtelen lecsökken. A szervezet ilyen jellegű hőingása azt az utasítást adja az agynak, hogy ideje aludni, illetve csökkenteni a kortizol-szintet.

Egy szó, mint száz, ha döntés előtt állsz, netán nem sikerül egy adott problémán túljutnod, vegyél egy kellemes zuhanyt vagy fürdőt, engedd el az egészet, csak koncentrálj a pihenésre, és hagy, hogy az agyad tegye a dolgát.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)