Bacon, mint előétel
Nem véletlenül imádjuk előételként a bacon-t. Jellegzetes, füstölt-sós íze valóban nagy kedvet csinál bármilyen nagyobb falatozáshoz. Használhatjuk például apró szendvicsekre szúrva, ropogós rudakra tekerve, krokettbe sütve, gombafejbe tömve vagy éppen édes gyümölcsök mellé. A siker garantált!
Bacon és a levesek
Miért éppen levesbe ne használnánk a bacont? Akár egyben, akár apró darabokban sütve tökéletesen passzol az igazán tápláló, forró krémlevesekhez. Próbáljuk ki például sütőtökkrémlevesbe, vagy bolondítsuk vele a lencselevest… Csak úgy vadásszuk majd a krémes levesben a ropogós bacon darabokat!
A bacon, mint főétel
A baconnel készült recepteknek se vége, se hossza. Sok konyhában népszerű például a göngyölés. A bacont pedig arra tekerjük, amire csak tudjuk! Szárnyas húsra, gyümölcsre, zöldségre… Nincs más dolgunk, mint szorosan rögzíteni, és sütőbe tenni a falatokat.
Szintén népszerű különböző rakott ételek hozzávalójaként vagy saláták gazdagítására. Emellett nem hagyhatjuk ki a felsorolásból az ikonikus amerikai BLT (= bacon, lettuce, tomato) szendvicset, ami két (vagy akár több) pirítós kenyér között bacon, saláta és paradicsom egyszerű kombinációja, esetenként majonézzel kiegészítve.
Igen, desszert is lehet
Ha esetleg még mindig nem teltünk volna el a baconnel, akkor az étkezés végét is feldobhatjuk vele. Bármilyen bizarrul is hangzik, számos édesség készülhet baconnel. Népszerűek például a csokis baconkülönlegességek. Sütés után márthatjuk olvasztott csokiba, ízesíthetjük vele a tortákat, a muffinokat, kekszeket vagy épp a karamellizált cukrot… a lehetőségek tárháza végtelen.
Baconbe göngyölt spárga
Hozzávalók: 700 gramm spárga (a fás végeket levágjuk), 8 szelet bacon, egy teáskanál olívaolaj; ízlés szerint apróra vágott metélőhagyma szóráshoz
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A spárgát megmossuk, a végét levágjuk és nagyon vékonyan megkenjük olívaolajjal. Négy csoportra osztjuk a spárgákat, és minden “csokrot” két-két szelet baconnel szorosan betekerünk. Sütőpapírral bélelt tepsire téve 12 percig sütjük.
Ahogyan minden élelmiszer esetében, úgy bacon vásárlásakor is ellenőrizzük a termék fogyaszthatósági idejét, és mindenképp figyeljünk annak ajánlott tárolási hőmérsékletére, melyet a gyártó vagy forgalmazó a csomagoláson feltüntetett.
A bacont hőkezelést követően ajánlott fogyasztani. Sütés-főzés során javasolt a minimum 75°C elérése, valamint hőn tartása legalább 2 percen keresztül, melyet maghőmérővel ellenőrizhetünk.