Jump to content

Az ellenállhatatlan házi vaj készítése

2018. 01. 11. 18:10

A vajnál valószínűleg csak egyetlen ízletesebb zsiradék van: a házi vaj. Bár elkészítése tovább tart, mint megvenni a kedvenc kockánkat a boltban, de a vajak szerelmeseinek szinte kötelező kipróbálni az otthon készült változatot!

Ami miatt pedig még vonzóbb a házi köpülés gondolata, hogy egyedül egy hozzávalóra van szükségünk, méghozzá friss, házi tejszínre (ha csak bolti tejszínhez tudunk hozzájutni minimum 30% zsírtartalmú legyen), és esetleg egy kis sóra, ha a sós vajat szeretjük. A házi vajunk élvezeti értéke nagyban az alapanyagtól függ, így figyeljünk, hogy jó minőségű tejszínt válasszunk a folyamathoz.

Ahhoz, hogy elkezdhessünk köpülni, szükségünk lesz még egy egyszerű habverőre vagy robotgépre, és egy tálra. Utóbbiba teszünk három pohár friss tejszínt. Legjobb, ha szobahőmérsékletű, mivel sokkal könnyebben tudunk vele dolgozni. A géppel elkezdjük verni a tejszínt. Először hab formálódik, de itt még ne álljunk meg! Ezután nemsokára elkezd „összetörni” a krém, és szép lassan vaj és író keletkezik. Az egész folyamat nagyjából öt percig tart.

Ezt követően öntsük le az írót – meg is tarthatjuk, hiszen jól használható például amerikai palacsintához –, és öntsük a vajrögöket egy szűrőbe. Ezután következhet a vaj mosása - írja a szupertmenta.hu. 

A szűrőt tartsuk hideg folyóvíz alá, és óvatosan mozgatva jól mossuk át a vajat, így a még megmaradt író is eltávozik, ami azért fontos, mert tovább eltartható lesz a vajunk. Addig folytassuk a mosást, míg a víz tisztán nem folyik a szűrőből. Utána hagyjuk a vajat megszáradni a szűrőben. Ha szükséges, kanállal vagy tiszta kézzel még kinyomkodhatjuk belőle a maradék folyadékot.

Aki szereti a markánsabb ízeket, ebben a fázisban teheti meg, hogy fűszerezi a vajat. A változatok gyakorlatilag végtelenek: keverhetünk hozzá zöldfűszereket, mint például snidlinget, adhatunk hozzá esetleg borsot, kaprot, de merészebbek is lehetünk! Mennyei ízű a sült fokhagymás-olívaolajas vaj is, vagy éppen a rozmaringos-olívabogyós. Azért arra figyeljünk, hogyha ízesítéshez friss zöldfűszereket használunk, vajunk a natúr változathoz képest rövidebb ideig lesz eltartható.

Utolsó lépésként a kész vajat tegyük egy tetszőleges tégelybe, vagy ha keményebb, formázva csomagoljuk alufóliába. Hűtőben tárolva így bármikor készen áll a használatra!

(Forrás: hazesotthon.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)