Jump to content

Az energiabomba ételek 4 legkiválóbb képviselője

2018. 01. 10. 13:05

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és milyen igaz! Minden étel amit elfogyasztunk hatással van szervezetünkre, s hiába fogyasztunk egyes falatokból egy rakatot, mégsem ruháznak fel annyi energiával, mint más élelmiszercsoportok képviselői. Mit egyél, ha egész nap a toppon akarsz lenni?

Minden étel és élelmiszer máshogy hat a szervezetünkre, ami a benne található szénhidrátoknak, zsíroknak, fehérjéknek, egyszeresen és többszörösen összetett zsíroknak tudható be. Míg a komplex szénhidrátokat tartalmazó ételek megemésztése igen lassú folyamat, akárcsak az egészséges zsíroké vagy fehérjéké, addig ezek hosszabb ideig nyújtanak kiegyenlített energialöketet, mint a gyorsan felszívódó vagy magas cukor tartalmú ételek. Tészta, hús, zöldség? Lássuk miből érdemes betárazni, a tartó energialöket érdekében.

Tojás mindenekfelett

A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.

Egy átlagos méretű tojás nincs több, mint 70 kalória, ennek ellenére megközelítőleg 6 gramm fehérjét tartalmaz. Mindezek mellett tartalmazza az összes ásványi anyagot és vitamint, amire a szervezetnek szüksége van. Nagyjából 3-4 órára elegendő energiát szolgáltat egy kiadós két-három tojásos rántotta, vagy főtt tojás.

Bab, az energia nagykövete

Sokan nem tulajdonítanak különösebb szerepet a babnak, pedig nagyon hasznos kis tápanyagforrás! Magas a rost-, és fehérjetartalmuk, ráadásként lassan szívódnak fel belőle a tápanyagok, így órákon át jóllakottság érzetet kelt.

Májak és májkrémes falatok

A máj és a májkrém szintén azon ételek kategóriáját erősíti, amelyek nem csak energiával, hanem rengeteg hasznos tápanyaggal ruházzák fel a szervezetet. A májban A-, és D-vitamin található, ami a téli hónapokban nagyon fontos a test számára, mert ezzel csökkenthető a kórós fáradtságérzet. A legjobb választás a marhamáj, mert abban B12 vitamin található, ami az izomműködést és az idegrendszer kiegyensúlyozott működését is segíti.

A májkrém szintén tartalmazza a máj összes hasznos és szervezetbarát tulajdonságát, és azok számára is fogyasztható alternatívát kínál, akik amúgy ódzkodnának tőle.

A királyi csirke

Soványhús, remek fehérjeforrás, és alig található benne telített zsír. Energiában és vitaminokban gazdag, az egész délutánt ki lehet bírni egy kiadós rántott csirkemellel vagy csirkéből készült gyrossal.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)