Jump to content

Magba zárt érték: a főző vs. a teljeskiőrlésű liszt

2017. 12. 23. 15:05

Összehasonlítottuk a fehér főzőliszt és a barna, teljes kiőrlésű liszt 10 dekagrammjának átlagosan jellemző táplálkozástani adatait, és megdöbbentő eredményeket kapunk.

 

A két kedvelt lisztfajta nem csak árban, hanem beltartalmi anyagokban is mutat eltérést. Az alábbi összehasonlításból tökéletesen kisejlik, hogy miben.

Főző liszt:

- 339 kcal energia
- 3,2 g rost
- 13 mg kalcium
- 22 mg magnézium
- 110 mg kálium

Teljes kiőrlésű liszt:

- 351 kcal energia
- 12,8 g rost
- 24 mg kalcium
- 114 mg magnézium
- 381 mg kálium

Látható, hogy a teljes kiőrlésű búzaliszt a főzőliszthez képest – közel azonos energia mellett – a kalcium, a magnézium, a kálium, valamint a rost többszörösét tartalmazza. A kalcium többek között a csontok felépítésében, a kálium a magnéziummal együtt az ideg- és izomműködésben tölt be fontos szerepet.

Vannak olyan gabonatermékek is – pl. a búzacsíra, a zabpehely, a zabkorpa –, amelyek az említett ásványi anyagokon kívül nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak még rezet, cinket és szelént is (a helyi geológiai körülményektől függően), melyek különböző enzimek alkotóiként számtalan anyagcsere folyamat fontos elemei. A zab alapanyagú ételféleségek fogyasztása Európa más országaiban jóval elterjedtebb, mint hazánkban. Kedvező élettani hatásai alapján érdemes lenne minél nagyobb arányban szerepeltetni étrendünkben – írja az MDOSZ.

(Forrás: hazesotthon.hu;mdosz | Kép: pixabay.com)