Noha a párolás nem épp egy elterjed konyhai főzési technika, mégis számos előnye van, azok számára, akik alkalmazzák. Köztudott ugyanis, hogy az olajban sütés-főzés, azaz az étel elkészítése során az alapanyagok vitamin-, nedvesség- és tápanyagtartalma is csökken. A legvitamindúsabb és tápanyagdúsabb élelmiszer is elveszíti beltartalmának több mint felét, az elkészítés során, hacsak nem a gőzölés mellett tesszük le a voksunkat.
Gőzölni és egészségesebbnek maradni?
Nem titok, hogy a kettőnek jócskán van köze egymáshoz. A főzés ezen speciális változata, amikor az előkészített alapanyag nem vízben, hanem vízgőzben puhul meg, számos előnyt rejt magában.
A gőz tápanyag- és vízkioldó hatása kisebb, mint a folyadéké. A gőzben főzés előnye, hogy így az anyagból a tápanyagok nem oldódnak ki, íze és zamata jobban megmarad.
Vegyük alapul például a zöldségeket. Mivel a zöldségek nem állnak a főzővízben, így az ásványianyagok nem vesznek kárba és nem oldódnak ki. Hasonló a helyzet az alapanyagok proteintartalmával. A gőzölés egyáltalán nem változtat az alapanyagok állagán és beltartalmán, így ez a konyhai elkészítési technológia a legideálisabb, ha egészségesen és kalóriaszegényen készíthetnénk az ételeket. Elvégre nem szükséges hozzá sem olaj, sem zsiradék, hogy puhára, finom ízűre készítsük az ételt.
Gőzben úgy főzünk, hogy egy edény aljára vizet öntünk, a beleillő rácsra vagy lyukas betétre tesszük a főznivalót úgy, hogy a víz ne érje, és fedővel letakarva forraljuk. A keletkező gőz puhítja meg az ételt.
Egyszerű és könnyű. Nem szükséges hozzá különösebb konyhai előkészület. Néhány zöldség pedig kifejezetten finom párolva, ilyen: a tök, a brokkoli, a spenót, a cékla, a sütőtök, a kukorica és a kelbimbó. Ami a húsokat illeti, a halak és a csirkehús is kiválóan elkészíthető a gőzölés technikájával anélkül, hogy a hús nyers vagy félig nyers maradna.
Egyszó, mint száz, a gőzölési technika megőrzi az ételek tápanyagtartalmát, ízletessé varázsolja őket, valamint kiváltja a mikrohullámú sütőt is, elvégre az előfagyasztott ételeket is játszi könnyedséggel ki lehet olvasztani gőz felett. Nagyobb vendégsereg érkezése előtt is bevethető a gőzölés, aminek végeredményeképp ízletes, egészséges és kalóriaszegény étel kerülhet a tányérokra.