Jump to content

Egy falatnyi német kényeztetés: könnyen elkészíthető Christstollen

2017. 12. 21. 16:04

A Christstollen azaz Krisztuskalács a német ajkúak tradicionális étele, ami sok hasonlóságot mutat a mi gyümölcskenyerünkhöz. Szóval, ha feldobnád egy kicsit az ünnepi asztalt, van hozzá egy kiváló receptünk.

A kézzel készült Christstollen valószínűleg Németország legrégebbi hagyományos karácsonyi süteménye. Hivatalosan először 1329-ben a Saale-menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. A mai napig változatlan formája a fehér cukorbevonattal együtt a pólyába tekert, újszülött Jézusra emlékeztet.

Mivel a középkorban a katolikus dogmák nem engedélyezték vaj vagy tej fogyasztását böjt idején, a stollen tésztáját is csak vízből, zabból és repceolajból lehetett készíteni. 1491-ben azonban VIII. Ince pápa egy „vajlevélként” (Butterbrief) ismertté vált levélben, engedélyezte olaj helyett a vaj használatát azzal a feltétellel, hogy akik ezáltal „vétkeztek”, azoknak a bűnbocsánatért fizetniük kellett, mely bevétel többek között a Freibergi Dóm felépítését is szolgálta.

A „vajlevél” kezdetben csak az uralkodóházra és beszállítóira vonatkozott, de érvényét nem sokkal később nagyvonalúan kiterjesztették a lakosságra is. Így tehát jogosan állíthatjuk, hogy egy pápa is közreműködött a stollen ma is használatos receptjének kialakulásában. A hagyomány szerint a szászországbeli Torgauban élő Heinrich Drasdo udvari péktől származott az ötlet, hogy az adventi böjtben fogyasztott szegényes kalácsot karácsonyra különböző ínyencségekkel, például aszalt gyümölcsökkel gazdagítsák. Így született meg a böjti kalácsból a ma is ismert ünnepi gyümölcskenyér.

Christstollen hozzávalók (az eredeti drezdai recept alapján):

- 300 g cukor
- 60 dkg vaj
- 12 dk zsír
- 70 dk rumba áztatott mazsola
- 35 dkg kandírozott citromhéj
- 35 dkg mandula
- 110 g élesztő
- 1 csipet só
- reszelt citromhéj
- kb. ¼ liter tej

Elkészítése

Első lépésben keverjük össze a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket a mazsolát és adjunk hozzá 5 evőkanál vizet netán narancslevet vagy rumot, és hagyjuk egy darabig állni.

Ezután a langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt. Majd adjunk hozzá egy kevéske cukrot és takarjuk le. A többi cukrot keverjük össze a liszttel, a közepét hagyjuk lyukason, majd 10 perc elteltével (addig takarjuk le a masszát, és hagyjuk állni) ide öntsük a felfuttatott élesztőt.

Ha ez megvan, adjuk hozzá a tojást, a fűszereket és vajat is, majd gyúrjuk össze. Minimum 5 percig gyúrjuk, majd tegyük bele a gyümölcsöket és a mandulát és folytassuk a gyúrást.

Miután elvált a tészta az edény falától, takarjuk le és hagyjuk kelni, meleg helyen, legalább két órán át. Ezután tegyük kalácsformába, pihentessük még 30 percet és 180-200 fokos sütőben süssük aranybarnára. 50 perc után kész is!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)