Jump to content

Sokat hozhat a konyhára az alanyi adómentesség jövőre

2017. 11. 27. 17:00

Várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa a 2018-as adóévben, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás lesz jogosult áfamentes számlát kiállítani.

 

Leginkább a katás adózók profitálhatnak legtöbbet az alanyi adómentesség kiterjesztéséből 2018-tól. Annak ellenére ugyanis, hogy a tervezett változás nem közvetlenül a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) szabályait érinti, hatása a katás adózási formát választók körében lesz a legerősebb – hangsúlyozta Bacskó László, a Vállalkozók Fóruma online portál szakértője és a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője.

Mint mondta, a 2018-as adóévben tovább bővülhet az alanyi adómentességet élvező vállalkozások köre, köszönhetően az árbevételi határ újabb emelésének. Míg 2017 előtt hatmillió forintos árbevételig vehették igénybe a vállalkozások az alanyi adómentesség lehetőségét, addig 2017-től nyolcmillióra forintra, 2018. január elsejétől pedig 12 millió forintra nőhet ez az értékhatár, ha a kormány deregulációs indítványának helyt ad az Európai Unió. Az alanyi adómentes adózási forma legfontosabb ismérve, hogy az adózó áfa-mentesen jogosult számlát kiállítani.

Ők nyerhetik a legtöbbet

Ez a lehetőség azoknak a mikro- és kisvállalkozóknak kedvez leginkább, akik a KATA szerint adóznak, és akiknek ügyfélköre főleg magánszemélyekből áll. Egy céges ügyfél ugyanis visszaigényelheti vagy levonhatja az ÁFA összegét, addig egy magánszemély ügyfél nem tudja ilyen módon elszámolni ezeket az összegeket. „Egy gyakorlati példát nézve, míg egy alanyi adómentes fodrászat mondjuk kétezer forintot számol fel egy hajvágásért, addig azonos munkadíj mellett egy áfa-körös szolgáltató ugyanezt kétezer forint + áfa, azaz 2540 forint ellenében tudja nyújtani. Az áfa-alany így vagy alacsonyabb nettó munkadíjért kénytelen dolgozni, ha az árversenyben lépést akar tartani, vagy azonos nettó díjazás mellett számolnia kell az árérzékeny vendégkör lemorzsolódásával” – fejtette ki Bacskó László.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)