Jump to content

A mogyoró igenis ölhet

2017. 11. 15. 16:00

A mogyoróallergia sokarcú; a növényre érzékenyek között különféle tünetek jelentkezhetnek. A viszkető bőrön keresztül, a tüsszögésen át egészen az asztmatikus rohamig. Az egyetlen kezelési mód, ha a beteg kerüli a földimogyorót tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztását. Felmérések szerint ezt a jó tanácsot egyre több embernek kell megfogadnia.

 

Napjaink egyik leggyakoribb, allergiát kiváltó élelmiszere az amerikai mogyoró. Az amerikai adatok szerint 1999-ben a lakosság 0,6 százaléka volt földimogyoró-allergiás, 2010-ben a gyerekek 2 százaléka – ismertette Mezei Györgyi allergológus szakorvos.  Európában nincs ilyen nagyarányú földimogyoró allergia, de a száma nagyon érzékelhető módon nő – tette hozzá.

Az immunrendszerünk a mogyoróban található fehérjét fertőzésnek, káros behatolónak hiszi, riadót fúj, hogy elhárítsa a veszélyt. A test túlzottan védekezik az ételekben található fehérjék ellen.

Ezek a fehérjék különböznek: van olyanok közülük, amelyik életveszélyes reakciót vált ki – ezeket magas rizikójú komponenseknek hívjuk –, és vannak alacsonyabb rizikójú komponensek. A Semmelweis Egyetemen ezeket már meg tudják határozni, tehát rizikóbecslést tudnak készíteni  – mondta Mezei Györgyi. A mogyoró pörkölése esetén a belső rész nem kap annyi hőt, hogy a fehérje, mint allergiaforrás eltűnjön.

Életveszélyes az anafilaxia

„A földimogyoró-allergiások a földimogyoró egyes komponensei, egyes alkotóelemei ellen IGE-t termelnek, és ha találkozik a szervezet a földimogyoróval, akkor ez óriási vihart kavarva nagyon súlyos reakciókban is megnyilvánulhat” – magyarázta a szakorvos, hozzátéve, hogy a legsúlyosabb eset az életveszélyes anafilaxia.

Az extrém súlyosságú allergiás reakció akár halált is okozhat. Az anafilaxiát elsősorban a fehérvérsejtekből felszabaduló anyag, a hisztamin okozza. Ebben az esetben az adrenalin injekció életmentő lehet.

Minden allergiás betegség kialakulásánál kettőn áll a vásár, az allergiás alkaton és megszámlálhatatlan környezeti tényezőn. Van egy nagyon érdekes, az allergológiában ablaknak nevezett helyzet: ha találkozik vele a beteg, csecsemőkorban vagy már a méhen belül, lehetséges, hogy nem lesz allergiás, hiába az erre genetikailag meghatározott helyzetben nőne fel – fogalmazott a szakorvos.

Minél hamarabb, annál jobb

Egyes kutatások szerint a szervezet korai megismertetése a mogyoróval nagymértékben csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát. Ez azért is fontos, mert a földimogyoró vitaminokban gazdag egészséges táplálék.

A múlt század elején Magyarországon is belefogtak a termesztésébe, de a kezdeti sikerek ellenére mégsem vált igazán jelentős haszonnövénnyé.

A Debreceni Egyetem agrárkarán viszont bebizonyították, hogy feldolgozni is megéri. "A gyapot- és a narancsültetvények esete volt hasonló, az elgondolás elindult egy felfutó pályán, aztán ez abbamaradt. A 2000-es évek derekától kezdték el újra a termesztésbe vonni. Szerettük volna ipari vagy üzemi körülmények között is tesztelni, illetve az egyetemben a kutatásba bevonni, hogy a tápanyag-reakcióját, vetésidőt, illetve tőszámbeállítást vizsgáljuk” – magyarázta Balla Zoltán kutató. Az eredmények és a termésátlag kecsegtetőnek nevezhető. A földimogyoró egyike a leggazdagabb növényi olajforrásoknak.

(Forrás: hazesotthon;hirado.hu | Kép: pixabay.com, freegreatpicture.com, pexels.com,)