Jump to content

8 egyszerű lépésben tegyük biztonságossá a mobilt

2017. 11. 08. 17:00

Gyártónként és készülékenként ugyan eltérő lehet a menüpontok elnevezése, de mindegyik Androidon elérhetőek az alábbi beállítások.

 

1. Vegyünk vissza a Google adatgyűjtő kedvéből

Nem kell mindig, s különösen nem mindenre bejelentkezve lennünk a Google-fiókkal.

Igaz, így nem minden szolgáltatás érhető el: de csakugyan szükséges örökösen az összes adatot átadni és szinkronizálni a Google-lal?

Ellenőrizzük beállításainkat a Google Saját tevékenységek oldalán.

Ide kattintva olvasható cikkünk arról, hogy egyébként miket is tud rólunk a keresőóriás.

2. Mindig zárjuk a készüléket

Ha legalább minimális biztonságban akarjuk tudni személyes adatainkat, meg a pénzünket, tartsuk lezárva a telefont.

Ideális esetben jelszóval, de legalább PIN-kóddal, ujjlenyomattal védekezzünk. A leghatékonyabb megoldásról itt írtunk.

3. Tartsuk naprakészen az eszköz szoftvereit

Az Androidon – miként más eszközön is – a lehető leggyakrabban frissítsük az operációs rendszert és a telepített alkalmazásokat.

Bár ritkán megesett, hogy egy-egy update átmenetileg zavart okozott, a frissítések döntő többsége nélkülözhetetlen biztonsági javításokat tartalmaz.

4. Lehetőleg csak a Google Playről

Csakis kivételes esetben, megbízható helyről származó fájlok telepítésekor engedélyezzük – átmenetileg – az alkalmazások „Ismeretlen forrásokból” való telepítését.

Járjunk el körültekintően a Google Play-en kívüli alkalmazás-áruházak használatakor.

5. Ellenőrizzük az engedélyeket

Az alkalmazások telepítésekor ne engedélyezzük, hogy az app a készüléken hozzáférjen olyan lehetőségekhez is, amelyekre bizonyára semmi szüksége nem lehet.

Akár még egy zseblámpa-program is hozzá kíván férni a levelezésünkhöz és a fotóinkhoz.

Utólag is megvonhatjuk a fölös engedélyeket a már korábban installált alkalmazásoktól a Beállítások/ Alkalmazások/ adott alkalmazás/ Engedélyek menüpontban.

Mi szüksége lehet például az Utcakép (Google Street View) appnak a névjegyeinkre?

6. Privát értesítések elrejtése

A zárolt képernyőn megjelenő értesítéseket kapcsoljuk ki a Beállítások/ Zárolt képernyő és védelem/ Értesítések beállításban, s helyette használjuk inkább az Android beépített LED jelzését.

Utóbbi szintén remekül jelez, ha a lehalkított, vagy magára hagyott telefonra értesítés érkezik, de nem oszt meg semmit a mellettünk álló személlyel.

7. Ne tudassuk a tartózkodási helyünket

A telepített alkalmazások fejlesztői – a legjobb esetben statisztikai okokból – nagyon szeretik tudni, hogy éppen hol tartózkodunk.

Ha nem térképről vagy navigációról van szó, tiltsuk le a helyszínünkre kíváncsiskodó appokat a Beállítások/ Alkalmazások/ adott alkalmazás/ Engedélyek/ Hely menüpontban.

8. Nem kell minden keresést a Google-ben végezni

Sajnos a böngészők úgynevezett inkognitómódja sem igazán privát.

Bekapcsolhatjuk a különféle elnevezésű, “inkognitó”, „privát böngészés”, vagy „Nincs nyomon követés kérés küldése a böngészési forgalommal” opciókat, de a hirdetések továbbra is zavarba ejtően követhetik a keresőben írt kéréseinket.

Több olyan kereső van, amelyik nem rögzíti a felhasználók személyes adatait, s kerüli a személyre szabott keresési eredményeket. Ilyen például kedvencünk, a DuckDuckGo.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)