Jump to content

Lendületesen bővült a lakáspiac

2017. 11. 03. 10:05

A kormány otthonteremtési intézkedései, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a kedvezményes lakásáfa, dinamikusan és tartósan erősödő lakáspiachoz vezettek, ezt támasztják alá a legfrissebb adatok is - húzta alá Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arra reagált, hogy a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2017 első három negyedévében 33 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, az elkészült lakások száma pedig 52 százalékos bővülést mutat.

Az idei év első kilenc hónapjában 7981 lakás épült, 51,5 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján a később építendő lakások száma 28 411, 32,7 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kisebb településeken az átlagosnál magasabb, 73,7 százalékos volt az épített lakások számának emelkedése. Budapesten 17,8 százalékkal épült több lakás, mint a múlt év első háromnegyedében, de a kiadott új lakásépítési engedélyek és bejelentések száma több mint kétszeresére, 103,5 százalékkal 10 952-re emelkedett.

A megyei jogú városokban 42,3, a többi városban viszont 82,6 százalékkal nőtt a használatba vett lakások száma, míg a kiadott lakásépítési engedélyek száma a nagyvárosokban 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbiaktól, a kisvárosokban pedig 11,6 százalékkal nőtt. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 4 négyzetméterrel, 97 négyzetméterre nőtt - tette hozzá a jelentés.

A KSH szerint a lakásépítés továbbra is fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. Az építtetők 37 százaléka élt az egyszerű bejelentés lehetőségével, ez az arány Budapesten 12 százalék. Az idei év első kilenc hónapjában 1368 lakás szűnt meg szemben az előző év hasonló időszakának 1289 adatával.   A kiadott új építési engedélyek alapján a nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma 3999, ami 20 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A kormány otthonteremtési intézkedései, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) és a kedvezményes lakásáfa, dinamikusan és tartósan erősödő lakáspiachoz vezettek, ezt támasztják alá a legfrissebb adatok is - húzta alá Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arra reagált, hogy a KSH jelentése szerint 2017 első három negyedévében 33 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, az elkészült lakások száma pedig 52 százalékos bővülést mutat.

A tárcavezető kiemelte: országszerte dinamikusan nőtt az épített lakások száma, a bővülés területileg kiegyensúlyozott volt, nem csak a nagyvárosokban voltak építkezések. Sőt a bővülés mértéke a kisebb településeken az átlagosnál magasabban alakult - tette hozzá Varga Mihály.

Kedvező tendenciák

A miniszter elmondta: a dinamikus növekedéshez számottevően hozzájárult a CSOK, valamint a kedvezményes lakásáfa bevezetése. A kedvező tendenciák következő negyedévek során várhatóan tovább erősödnek, ugyanis a kormány által meghozott intézkedések jelentősen élénkítik a lakáspiac keresleti és kínálati oldalát egyaránt. Közölte: 2016 eleje óta már közel 49 ezer háztartás CSOK-kérelmét fogadták be a bankok, amelyen belül új lakás építésére vagy vásárlására közel 16 ezer család kérte a támogatást mintegy 103 milliárd forintos összértékben - ismertette a nemzetgazdasági miniszter.

A kereslet oldali élénkülést alátámasztja, hogy idén január-augusztusban kimagaslóan, 35 százalékkal emelkedett az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben - húzta alá Varga Mihály. Hozzátette: a lakáspiaci kereslet élénkülésére a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló béremelések is pozitív hatással vannak.

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója kifejtette: „a fejlesztések kezdik utolérni azt a megnövekedett keresletet, amelyet a történelmi mélyponton lévő kamatok, az élénkülő gazdaság, az áfacsökkentés és a CSOK indított be”. A szakember várakozásai szerint – a fejlesztők által meghirdetett projektátadási határidők alapján – az idénre várt több mint 3000 lakás után 2018-ban akár tízezernél több új otthon is megkaphatja a használatba vételi engedélyt Budapesten.  

„A kiadott új építési engedélyek száma ugyanakkor már 2018 második felében csökkenésbe válthat, ha a kormány nem hosszabbítja meg vagy teszi véglegessé az új építésű lakóingatlanok öt százalékos áfáját” – hívta fel a figyelmet a Cordia vezérigazgatója. E várható csökkenés oka, hogy az akkor elinduló projekteket már nem lehet majd befejezni 2019 előtt, márpedig a jelenleg ismert tervek szerint 2020-tól újra a 27 százalékos áfakulcs lesz majd érvényben az új lakások esetében.

(Forrás: hazesotthon.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)