Jump to content

Nagyvárosiak figyelem! Íme a kütyü, ami szmogból friss levegőt kreál

2017. 10. 24. 18:00

Egy georgiai tudománykedvelő megoldotta a világ valószínűleg valaha volt egyik legnagyobb problémáját, mégpedig egy egyszerű, ámde nagyszerű kütyüvel.

Képzeld el, hogy nem is olyan sokára nem lesz friss oxigén a bolygón, lélegezni pedig csak maszkok, légzőkészülékek, friss levegőt adagoló maszkokkal lehet majd a szabadban. Reméljük, ez csak egy borzongató utópia, ami sosem következik be. Mindenesetre, a Treepex alapítói meglehetősen ambiciózus lehetőségeket kínálnak a tiszta lélegzetvétel alternatívájára.

Lasha és Bacho a két vállalkozószellemű tudományrajongó úgy érezte, hogy elképzelhető a fent leírt jövőkép, és valójában sokkal közelebb áll hozzánk, mint gondolnánk, főként, amikor a globális erdőirtás jelenlegi helyzetéről és a hatalmas légszennyezési folyamatról van szó. Így született meg a Treepex.

Zsebben a levegő

A tervezőpáros nemrégiben kampányt indított az új termékéről, a Treepex nevet kapta. Ez nem más, mint egy zsebben hordozható eszköz, ami a szennyezett levegőt tiszta, friss levegővé alakítja. Az eszköz kivonja a fák DNS-ét, és újra létrehozza azokat az élő sejteket, amelyek felelősek a fotoszintézisért és tömöríti ezeket a szerkezet patronjába.

Első pillantásra ugyan elég furcsán és kényelmetlenül néz ki, de egy hosszú nap után, a dugótól szmogos Andrássy úton életet menthet.

 

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: boredpanda.com)