Jump to content

Paplan alatt az okostelefonnal: szoftverrel a jó alvásért

2017. 10. 08. 18:10

Ismert, hogy az okostelefonnal elalvás előtt babrálók rosszabbul alszanak. Van megoldás, ha nem tudjuk abbahagyni a matatást a készüléken.

Évekkel ezelőtt a Harvardi Orvosi Egyetem vizsgálata igazolta, hogy akik elalvás előtt rendszeresen számítógépet, mobilt használnak, kimutathatóan alvászavarban szenvednek.

A természetellenesen kék fény megzavarja a melatonintermelést: a telefonnal matatók nehezebben alszanak el, kevésbé pihentető az éjszakájuk. Kutatások szerint ha valaki lefekvés előtt néhány órával aktívan használja az okoseszközét, átlagosan egy órával kevesebbet tud aludni.

A felborult biológiai ritmus kihat a teljesítményre, a koncentráló képességre, idővel rongálja az általános egészségi állapotot.

Aki nem tud lemondani elalvás előtt a Facebook-posztok és kedvenc oldalak lapozgatásáról, ma már számos szoftveres megoldással kiszűrheti a kütyüből áradó, egészségre ártalmas kék fényt.

Ezek időzítésre bekapcsolnak, s a megfelelő időszakban csak kék fénytől védett kijelzővel működhet a készülék: kezdetben nehéz megszokni a zavaróan furcsa színeket, de érdemes.

iPhone: kapcsoljuk be és időzítsük a Beállítások/ Kijelző és fényerő menüpontban a Night Shiftet.

Androidon a sokféle gyártó különböző menüpontokban teszi elérhetővé az éjszakai üzemmódot. Ha a régebbi androidon nem találjuk, ingyenesen letölthető segédprogramok is elérhetők hozzá.

Nougat és Oreo: Beállítások/Kijelző/Kékfényszűrő vagy Éjszakai mód

Régebbi Android telefonokra le lehet tölteni a Google Play áruházból például a Twilight, a Lux, vagy a Night Screen alkalmazást.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)