Jump to content

Tévhitoszlatás: nem robban fel és megy tönkre a telefon, ha egész éjjel tölt?

2017. 09. 06. 19:05

Keringenek amolyan városi legendák a telefontöltéssel kapcsolatosan is. Az egyik ilyen gyakorta hallott misztikus történt, hogy a telefon akkumulátora idő előtt tönkre megy, ha egész éjjel a töltőn marad, míg egy vadabb sztori szerint fel is robbanhat. De mi az igazság?

Mióta az okostelefonok villanásszerűen benne teremtek a zsebekben a telefontöltést övező viták is újra lángra kaptak. Évek óta furdalja az oldalát a felhasználóknak a kérdés: tényleg robbanhat a telefon, ha túltöltik és tényleg azért döglik be előbb az akksi, mert többet töltött, mint kellene?

Tölteni vagy nem tölteni egy éjen át?

„Az, hogy egy egész éjszakára a töltőn hagyod a telefonod egyáltalán nem tesz rosszat az akkumulátornak” – avatott be az igazságba az iFixit. „Mindez a ciklusszámlálóról szól - mindössze arról, hogy valóban hogyan használod a telefont és mennyi üzemidőt kényszerítesz ki az akksiból.” A mostani telefonok nagyjából minimum 400 töltésre vannak limitálva. Ráadásul nem akkor sem vesznek fel több áramot, mint amennyi szükséges, hogyha egész éjjel töltőn vannak.

Nem kell túlgondolni az akkumulátor működésének megóvását, mert az éjszakai töltőn hagyásnak köze sincs a tönkremenetelnek. Néhány éve eme magatartást nagyon ellenezték, mert nem csak rövidíti az élettartamot, de gyorsabb lemerülést is eredményez. Nos, ez sem igaz. „Ahogy a nevük is determinálja az okostelefonok okosak” – mondja az Anker. „Minden egyes egységben található egy beépített chip, ami érzékeli, ha az akkumulátor elérte a maximális töltöttségi szintet, így nem az nem vesz fel több áramot.”

Szintén nagy félelmet okozott a felrobbanásról szóló történetek garmadája. Egy időben a túltöltés nem csak az akksi gyorsabb tönkremenetelét, hanem a telefon felrobbanását is eredményezte, legalábbis elvileg.

A riadalmat leginkább az válthatta ki, hogy a legtöbb lítium akkumulátor töltés közben iszonyatosan forróvá válik, amit a hátlapon keresztül is lehet érezni. Ez néhány ember számára már elég ok volt a pánikkeltéshez. A telefonok nem robbannak fel még akkor sem, ha egész éjjel a töltőn lógnak.

A rossz beidegződéseket persze nehéz átprogramozni, elvégre nagyon sok éven át a csapból is a fenti két tévhit folyt, a telefonfelrobbanás pedig globálisan nagy nyomot hagyott a felhasználókban, elvégre valóban robbantak fel készülékek, habár nem a töltőn.

Hidd el, ha egyszer-egyszer rajta felejted a töltőn a telefonod, sem neked, sem a telefonnak nem lesz baja.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com,)