Jump to content

6 trükk, amitől 20 perc alatt patyolat tiszta lesz a lakás

2017. 09. 06. 09:05

Nem kell minden hétvégén, sőt mindennap megállás nélkül takarítanod, hogy a lakásod olyan makulátlanul tiszta legyen, mint a zsebkendőt is élére vasaló barátodnak. Hagyd a porszívót pihenni pár napra, mert nem arról lesz ragyogó a lakásod, ha órákat takarítasz!

Városi legenda lenne a 20 perces takarítás vagy csak felületeséknél jöhet szóba? Nos a válasz mindkettőre nem. A Rachel Hoffman féle "Unf*ck Your Habitat" című könyv, ugyanis részletekbe menően vezet be a villámgyors, hatékony és tökéletes eredményt nyújtó takarítás mikéntjébe.

20/10

Nagyon egyszerű stratégiát takar a számozás: 20 perc takarítás, 10 perc szünet. Hoffman ebben látja az időhatékony takarítás nyitját, sőt akár lehet variálni is kicsit az időn, például 45-15 arányban, de a hangsúly mindig a pihenőidőn van. Ennyi idő elég kell, hogy legyen egy-egy házrész teljes kitakarításra.

Hoffman azért tartja fontosnak a pihenőidő beiktatását, hogy elkerülhető váljon az úgynevezett „maratoni takarítás”, ami képes akár egy teljes napot is elvenni anélkül, hogy egyáltalán feltűnne az embernek, hogy reggeltől estig sikált, súrolt, pucolt, teregetett, hajtogatott, porolt és porszívózott.

A 20/10-es változattal a takarítás menedzselhetőbb és átláthatóbb projektté növi ki magát, ahol minden egyes feladatnak pontos kezdete és vége van.

„Gamify”

Fogd fel a takarítási feladatokat, mint játékokat. Egyszerűen csinálj belőle kihívást. Például „nézz körbe és keress tíz olyan dolgot, ami nem tartozik oda, ahol jelenleg van”- tanácsolja a Rachel Hoffman. „Állítsd be a telefonod 10 perces riasztásra. Indítsd el az órát és pakolj el annyi dolgot amennyit csak tudsz, teregess ki, vidd ki a szemetet, versenyezz magaddal!”

Before - after fényképek

„A legnagyobb baj, hogy mikor neki állsz takarítani nem dokumentálod a folyamatot. Mert mire végzel az elpakolással, egyszerűen nem látod tisztábbnak a terepet, ez törvényszerű”- írja Hoffman.

A megoldás? Előtte-utána képek, hogy a munka végeztével össze tudd hasonlítani a lakást a bombarobbanás előtti, és a kitakarított változattal. Máris nem fogod feleslegesnek érezni a rááldozott időt.

Ignoráld a tökéletességet

A 20 perces takarítás kulcsgondolata a tökéletesség magunk mögött hagyása. Persze ez nem jelent egyet az igénytelenséggel és a felületes takarítással, de nem szabad szem elől téveszteni azt a fontos tényt, hogy otthonunk nem a következő Szép házak és otthonok magazin címlapjára készül.

„Engedd el a tökéleteset és üdvözöld az ’elég jó’ állapotot”- tanácsolja Hoffman. Nehéz megszabadulni a tökéletesség iránti vágytól, de tedd fel magadnak a kérdést: mi történhet, ha nem lesz minden tökéletes?

Próbáld ki a fenti technikákat, és a fennmaradó szabadidődet töltsd olyan dolgokkal, amelyek testileg-lelkileg felöltenek.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com)