Jump to content

5 étel, ami jobban hidratál, mint egy pohár víz

2017. 09. 02. 15:05

Lassan de biztosan közeledik az ősz, és ezzel együtt a szeles, csípős, bőrterhelő időjárás. Még idő előtt érdemes felkészülni rá, nem beszélve arról, hogy a hatékony és produktív mindennapokhoz nem árt, ha hidratáltak maradunk, amihez nem csak a megfelelő mennyiségű folyadékkal járulhatunk hozzá.

Némi étrendkiegészítéssel egészen bebiztosíthatjuk a megfelelő vízháztartást. Persze a napi 1,5-2 liter vízről nem szabad megfeledkezni, de néhány étel pótolhatja a különbözetet, ha épp nem fogyasztottunk annyi folyadékot, mint amennyit kellett volna. A folyadékháztartás helyrebillentése mellett ráadásként olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek tökéletessé varázsolják a bőrt.

Spenót

A spenótban rengeteg A-vitamin található, ami már csak azért sem rossz a bőrünk számára, mert a bőr sejtjeinek az osztódását és érését, a haj táplálását az A-vitamin segíti. Hiányában a bőr pikkelyesen hámlóvá válhat.

A-vitaminban különösen gazdag a máj és egyéb belsőségek, a tojássárgája, a tengeri halak és a tejtermékek.

Narancs

Alapvetően magas a folyadéktartalma, valamint rengeteg C-vitamin tartalmaz, aminek a bőr rugalmasságának és nedvességének megtartásában is döntő szerepe van, mert részt vesz a bőr elasztikus anyagának, a kollagénnek a képzésében. Indokolatlanul nagy mennyiségű fogyasztása viszont nem ajánlott, mivel vesekőképződéshez vezethet.

Zabkása

Igen magas a mangántartalma, ami hozzájárul a fehérjeépítéshez és a kollagéntermeléshez, ami elsődleges fontosságú a bőr rugalmasságának megőrzése szemponjátból. Ezen kívül sok folyadék található benne, ami szintén jót tesz a bőrnek.

Tonhal

A tengeri halak nem csak a bőrünk egészsége miatt fontos. A bennük található omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA, fantasztikus hatással vannak a sejtmembránokra, ezáltal megóvva a bőrt a káros külső hatásoktól és megőrizve annak nedvességtartalmát.

Az omega-3 zsírsavak egyébként a kedélyállapotra is jó hatással vannak, valamint a szív-és érrendszert is jó egészségben tartják. A szervezet nem tudja előállítani, ám zavartalan működéséhez szükség van rá, így fontos, hogy figyeljünk a bevitelre.

Sáfrányolaj

A sáfrány egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy sokféle növényi eredetű vegyületet tartalmaz, ennek köszönhetően komplex védelmet nyújt a betegségek ellen, és azok kialakulását is gátolja. A belőle készült olaj igen intenzív illatú, és terápiás célra is felhasználható.

A sáfrányolaj kiváló hatással van a bőrre és hajra is. Egy pohár tejhez adva még inkább fokozható hatása.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)