Jump to content

Száraz kenyér? Ezzel a trükkel, friss marad, akárcsak a pékségben!

2017. 09. 01. 17:57

Sajnos a kenyér néhány nap alatt hamar megadja magát, és korábbi ropogós külseje, és vajpuha belseje csak emlékkép marad. Viszont egy egyszerű házi praktikával a száraz, szivacsos kenyeret is újra frissé varázsolhatunk.

Van az a pillanat, amikor száraz kenyérre fanyalodunk, mert épp nincs otthon más vagy szimplán lusták vagyunk lemenni a boltba. Ilyenkor kifejezetten jól tud jönni egy falatka kenyér, csak általában az a bökkenő, hogy a puha és friss pékáru helyett szivacsossá aszott, kemény cipó vár a konyhában.

No de, ilyenkor nem kell ám azonnal a kuka felé venni az irányt és belehajítani a veknit, csupán csak egy-két bevált házipraktikát kell alkalmazni, hogy a kiszáradt kenyér újra régi pompájában tündököljön.

Szikkadt kenyérből ropogósat

A friss kenyér mindig jól jön, főleg ha épp egyetlen bolt sincs nyitva, netán kedv híján a legközelebbi boltba való lemenés gondolata is elvetendőnek tűnik. Szikkadtból frisset varázsolni, pedig nem is olyan nehéz, két lépés az egész.

A friss kenyérhez vezető út a csapon és a sütőn át vezet. Első lépésben a száraz kenyeret tegyük be a csapvíz alá, és hagyjuk, hogy egy kicsit átvizesedjen. Persze nem az a lényeg, hogy csöpögjön belőle a víz és a héja masszássá váljon, hanem csak az, hogy nedvessé váljon a belseje.

A vizezést követi a sütés, nagyjából 160-180 fokra felmelegített sütőben. A vizes kenyeret tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tegyük a sütőbe 10 percre. Az sem baj, ha tovább marad bent, mert minél vizesebb, annál több időre van szüksége a ropogóssá váláshoz.

S hogy mitől lesz a száraz kenyér friss? A rehidratálástól. A nedves kenyérből a hő hatására kipárolgó víz puhává teszi a kiszáradt kenyérbelet, míg a külseje a sütés hatására ropogóssá válik. Ugye, milyen egyszerű?

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)