Jump to content

Pénz és szerelem? Belefér mindkettő egy kapcsolatba?

2017. 08. 27. 15:07

Egy felmérés szerint a kapcsolatok többsége hasonló anyagi helyzetű emberek között jön létre, de mégis miként érdemes kezelni a közös vagyont?

 

„Eleinte közös kasszán voltunk a feleségemmel, de úgy érzem, én vagyok a takarékosabb” – mondja Sándor, aki azóta, hogy fizetését nem borítékba kapja, gazdaságosabban tudja kordában tartani a család kiadásait, hiszen csak ő fér hozzá saját bankszámlájához.

Egy házasság, illetve együttélés során nem az az első számú kérdés, hogyan bánjunk a pénzzel, viszont nagyon hamar azzá válhat. A XXI. század egyik érzékelhető változása, hogy egyre kevesebb pár tekinti természetesnek a közös kasszát és ez nem feltétlenül a férfiak miatt alakult így – amerikai kutatások szerint a nők többsége elválik férjétől, ha az kevesebbet keres nála.

A felmérések szerint inkább a gyermektelen pároknál jellemzőbb, hogy mindenki a saját fizetéséből gazdálkodik, a közös költségeket – lásd élelmezés és lakásfenntartás – pedig felezik. A közös utódot nevelő társaknál inkább előfordul, de persze egyre kevésbé törvényszerű, hogy minden bevételt azonos kasszába öntenek, így a család abból gazdálkodhat.

Egy kapcsolat tükre a pénzkezelés

Legalábbis a szakértők egybehangzó véleménye szerint. A közös kassza intézménye könnyen válhat játszmák, hatalmi harcok terepévé, ám ugyanakkor az egyenlőség, az összetartozás kifejezője is lehet. „Nincs rossz vagy jó megoldás” – mondta el Roboz Zsóka, tréner és életvezetési tanácsadó a Kossuth Rádió Napközben című műsorában pénteken, vagyis mindenkinek a számára, illetve társa számára legideálisabb módszerhez kell folyamodnia. „Nem tökéletes párt kell találnunk, hanem olyat, akivel egyezik a neurózisunk”, vagyis ha valamit ugyan rosszul csinálunk, de abban partnerre akadunk, képesek lehetünk boldogan élni – a megfelelő megoldás tehát egy roppant szubjektív faktor.

„A külön kassza ideológiáját ugyanakkor a félelem és a bizalmatlanság táplálja” – tette hozzá Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója. A válással végződő házasságok aránya ma 65-70 százalék közé tehető, vagyis a felek anyagi biztonságuk féltése miatt kényszerülnek a partnerüktől független gazdálkodásra, mely hozzáállás csak további bizalmatlanságokat szül, és általános feszültséget kelt a családon belül.

A közös kassza erkölcsileg is fontos dolog, egy pár életében ugyanis nem a pénz megkeresésének kell az első helyen állnia, hanem annak a célkitűzésnek, amelynek alapján átalakítjuk az anyagiakat – a következő generáció képviselőivé, egészséggé, barátsággá és harmóniává – éppen ezért a két, egymással szövetséget kötő félnek azonos értékrendet kell képviselnie. A költési aránytalanságok természetszerűen komoly nézeteltérésekhez vezethetnek egy párkapcsolatban.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pexels.com)