Jump to content

Mit tegyél, ha elszállították a tilosban parkoló kocsid?

2017. 08. 24. 09:05

Nem csak azzal van baj, aki tilosban parkol, hiszen ezzel egy alapvető szabályt szeg meg, hanem azzal is, aki olyan helyen parkol, ahol akadályozza a közösségi közlekedést, vagy akár a mentősök tevékenységét. Súlyos balesetet is okozhat az, aki nem elég körültekintő és nem követi a szabályokat a parkolás és várakozás során.

Akár nap, mint nap találkozhatunk a közösségi oldalakon és a médiumok portáljain olyan hírekkel, amelyek a szabálytalanul, vagy a közlekedést akadályozva parkolnak autójukkal a főváros utcáin. Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán tájékoztatta és figyelmeztette követőit egy – munkájukat akadályozó – szabálytalan parkolásról. Ahogy azt a bejegyzésben írták, a rohamkocsit egy 40 év körüli nőhöz riasztották egy V. kerületi lakásba.

A beteget a mentők közel félórás küzdelemmel újraélesztették, az állapotát stabilizálták. Időközben szorosan a kapu elé parkoló személyautó miatt a hordágyon fekvő, eszméletlen beteggel nem tudtak kijutni a mentőautóig, így rendőri és tűzoltói segítséget kértek. Az akadály leküzdése mintegy negyedórás késedelmet okozott.

Egyáltalán nem egyszerű a dolga annak, aki tisztában szeretne lenni a parkolási szabályokkal, hiszen a helyi vagy kerületi önkormányzatok mindig külön rendeletben állapítják meg az erre vonatkozó szabályokat. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság csak a saját hatáskörébe tartozó járművekkel kapcsolatban tesz lépéseket. Vannak különleges esetek, amikor azonban a FÖRI elszállító autóját hívják segítségül olyan területeken is, amely nem tartozik hatáskörébe, hiszen szűk utcákban, nehezebb terepen is helyt áll.

Mi történik, ha rossz helyen parkolunk?

Sok helyen láthatunk szabálytalanul parkoló autókat, a Budapesti Közlekedési Központ szinte napi rendszerességgel tesz közzé olyan bejegyzéseket, amelyekben szabálytalanul parkoló autók miatt szünetel a közösségi közlekedés. S. Durdon Mariann, a FÖRI sajtóreferense a Hirado.hu kérdéseire válaszolva elmondta, ilyen esetekben a járművezetők jelzik a BKK Zrt. diszpécserének, akik a jelzést az ilyen esetekre meghatározott protokoll szerint továbbítják a FÖRI részére.

A megkülönböztető fényjelzéssel ellátott szállítógépjármű riasztás esetén kivonul a megadott helyszínre. A kék-lámpás jármű egész Budapest közigazgatási területén illetékes, és kifejezetten a közösségi közlekedést nagy mértékben akadályozó jármű elszállítására riasztható. Ahogy azt a sajtóreferens elmondta, a megkülönböztető jelzésnek köszönhetően rövid időn belül a meghatározott helyszínre tud érni a jármű, ezáltal hamarabb képes megszüntetni a forgalom akadályoztatását.

Elszállították az autót? Itt van!

A szabálytalan gépjárműveket – amennyiben a FÖRI hatáskörébe tartozó területen történt a szabálytalanság – minden esetben a Rendészeti Igazgatóság saját telephelyére szállítják, amely a XVI. kerület, Rákosi út 43. szám alatt található. Az elszállítás és a tárolás költségei az elszállított autó tulajdonosát terhelik, amelyet az 55/2009 IRM. rendelet határoz meg. Az elszállítás költsége személygépjármű esetén húszezer forint, míg tehergépjármű esetén ez hatvanezer forint.

Ezeken az elszállítási díjakon felül az elkövetett jogsértésért pénzbírságot szabnak ki, vagy eljárást kezdeményezhet az eljáró közterület-felügyelő.

Amennyiben arra gyanakszik, hogy autóját elszállították, a FÖRI honlapján megkeresheti, valóban így történt-e.

Az eljárás menete nem magyar rendszám esetében változatlan.

Elszállítástól függetlenül kiszabhatnak helyszíni bírságot

A szabálytalan gépjárművek elszállítása csak a jogszabályban meghatározott esetekben, illetve egyéb objektív körülmény esetében van lehetőség. Egyes esetekben gondot okozhat a darus gépjármű számára a trolivezeték, vagy az, hogy egy szűk utcába kell elhárítani a problémát, ilyen esetekben is a FÖRI elszállító autóját értesíthetik.

A közterület-felügyelő az elszállítástól függetlenül szabhat ki helyszíni bírságot, vagy kezdeményezhet eljárást.

„Csak egy pár percre álltam meg” – súlyos baleset lehet a vége

Sokszor találkozhatunk szabálytalanul parkoló vagy várakozó autósokkal, azonban az esetek többségében nem veszik figyelembe azt, hogy milyen veszélyhelyzetet alakítanak ki ezzel. A közútkezelő jellemzően olyan helyeken tiltja meg a várakozást, illetve a megállást, ahol az a közlekedés biztonságát, a forgalom zavartalanságát veszélyezteti.

A gyalogátkelőhely előtt, vagy azon megálló gépjármű egyértelmű balesetveszélyt jelent, de egy jelzőlámpát, vagy stop táblát kitakaró kistehergépjármű is súlyos baleset okozójává válhat.

Napi rendszerességgel fordulnak elő olyan esetek, amelyekben kisebb vagy esetenként hosszabb forgalmi zavart okoz egy-egy jármű, amelyet követően a menetrend helyreállítása több órát is igénybe vehet.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)