Jump to content

Ingatlanos adok-kapok: több maradhat a zsebben, ha...

2017. 08. 10. 09:05

Az építőiparban és a lakáspiacon bekövetkezett pozitív változások a kereslet és kínálat átalakulásán túl azt is eredményezik, hogy a magánszemélyek ingatlan-értékesítésből származó jövedelmének felhasználásával kapcsolatos adószabályok megváltoznak. 

Az új szabályozás szerint a magánszemélyek ingatlanértékesítésből (ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából) származó jövedelmét a bevételből kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás időszakát figyelembe véve kell meghatározni. 

Eddig 15 év után adhatta el valaki adómentesen az ingatlanát, az új szabályozás szerint viszont már 5 év után, de ezt sokan még nem tudják egy miskolci ingatlaniroda vezetője szerint.

Mint a műsorban elmondta, nem is szükséges mindenkinek tudnia ezt, hiszen az ingatlanirodában dolgozók részére kötelező napi szinten követni a jogszabályi követelményeket, illetve –változásokat, de vannak irodák, ahol ingatlanjogász is dolgozik.

Nem lett bonyolultabb az iroda vezetője szerint az adózás, sőt, sok esetben nem is kell adót fizetni. Hozzátette: korábban a lakáseladás és az utána történő lakásvásárlás különbözetéből adódott összegből kellett személyi jövedelemadót fizetni, az új szabályok értelmében bizonyos könnyített helyzetekben nem kell fizetni.

De nem csak e tekintetben történt változás, hiszen a legújabb szabályozás értelmében a szántóföld, a gyümölcsös és az üzlethelyiség is ingatlannak minősül, így 5 év után adómentesen adható el.

Ezek a költségek csökkenthetik az adót

Kis-Vén Valéria adószakértő aranyszabályként kiemelte, hogy illetéket vásárláskor, adót pedig eladáskor fizetünk. Ha mégis adófizetésre kerül sor, akkor azt csökkenthetjük, mégpedig a megszerzésre fordított összeggel, így a vásárláskori értékkel, vagy ha örököltünk, vagy ajándékba kaptunk egy ingatlant, akkor az illetékkiszabás alapjául szolgáló értékkel lehet csökkenteni az adót.

Kitért arra is, hogy ha nem történt illetékkiszabás, akkor az eladás után befolyó bevétel 75%-a levonható, és a 25% után kell adót fizetni.

Így vonja le a költségeit az adóból

Hozzátette, alapesetben az értéknövelő beruházások is levonhatóak a fizetendő adóból, értve itt a fűtéskorszerűsítést vagy a tetőcserét például, vagy az értékesítés előtt két évvel történő állagmegóvó beruházások költségeit is, vagy akár az ügyvédi és közvetítői költségeket is, de akár a vagyonszerzési illetéket is, és a közjegyzői díj is, valamint a vásárlás óta eltelt évek szerinti kedvezményt.

A hitel kamata nem tartozik ebbe a körbe – szögezte le. Fontosnak tartotta megjegyezni az adószakértő, hogy minden költséget számlával, vagy névre szóló bizonylattal kell igazolni.

A műsorban elhangzó hallgatói kérdésre válaszolva Kis-Vén Valéria ismertette: több örökölt ingatlan egy éven túli eladásából befolyó összbevételből először a már kifizetett illetékeket kell levonni, majd ebből a csökkentett összegből kell 15 százalékot adóként befizetni.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)