Jump to content

Túl a csúcson az ingatlanpiac

2017. 08. 09. 14:46

Túl vannak a csúcson az ingatlanpiaci kilátások, de még mindig alapvetően derűlátást tükröznek - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. ingatlanpiaci felmérésében.

A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások január és április után júliusban is romlottak. Az előző negyedévhez képest csökkent azok aránya, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót, illetve az ezt valószínűsítők köre is szűkült. Ezek a várakozások hét negyedéves mélypontjukra estek vissza – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. ingatlanpiaci felmérésében, amelyre 110, ingatlanokkal foglalkozó cég, valamint 1073 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig ezerfős, reprezentatív volt.

Kiderült, a lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások intenzitása is csökkent kissé az egy negyedévvel ezelőttihez képest, ezen a téren a kivárás a meghatározó. A használt lakások áremelkedési ütemével kapcsolatos várakozások ugyanakkor Budapesten nem sokat változott az előző negyedévhez képest. Idén áprilisban a válaszadók 47 százaléka számított tovább emelkedő árakra, júliusban 38 százalékuk. A stagnáló árakra számítók aránya viszont 50-ről 59 százalékra emelkedett. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 2-3 százalék közötti sávban helyezkedik el.

A telkek ára nőhet

Az ország keleti és nyugati régiójában várható áremelkedés üteme gyakorlatilag nem változott, most is mindkettő két százalék körüli. Az ingatlanokkal foglalkozó, válaszadó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások Budapesten, az agglomerációban, valamint a nyugati régióban javultak, a keletiben viszont romlottak. A telekpiaci kilátások 2016 első negyedéve óta határozott derűlátást tükröztek, ez a júliusi felmérés során sem változott érdemben – közölte a GKI. Az építési telkek ára várhatóan 6-7 százalékkal emelkedik a következő egy évben.

A kiskereskedelmi ingatlanok forgalma az elmúlt években dinamikusan bővült és a várható kilátások is kedvezőek.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)