Jump to content

3 alig ismert trükk okostelefonokra

2017. 08. 01. 19:05

Tippjeink kevéssé köztudott beállításokat mutatnak be, amelyek egyaránt használhatóak Android és iOS rendszerű mobilokon.

Segítségükkel digitalizálhatjuk régi fotóinkat, segít a telefon a gyengébb látáson, s csendben, de mégis feltűnően figyelmeztethet hívásokra, üzenetekre.

1. Használjuk nagyítónak az okostelefont

Nem csak gyengénlátóknak jöhet jól ez a beállítás, hiszen néha túl kicsi betűket kellene olvasni, vagy valamilyen képrészletre szükséges nagyítani.

A legjobb, hogy vele nem állandóan nagyítunk fel mindent a mobilon, hanem csak akkor csalogatjuk elő könnyedén, amikor valóban szükséges. (A kijelző folyamatos nagyítása ugyanis torz megjelenítést okozhat.)

Bekapcsolásához iOS készülék esetén a Beállítások/Általános/Kisegítő lehetőségek/Nagyító opcióban állítsuk a „Be” gombot. Ezután, ha a kamerát bekapcsoljuk, háromszor koppintsuk meg a Home gombot a nagyításhoz.

Android okostelefonon a Beállítások/Kisegítő lehetőségek/Látás/Nagyítási gesztusok opció (készülékenként a menüpontok nevek eltérő lehet) aktiválása után lehet háromszori koppintással nagyítani.

2. Régi fotók és negatívok digitalizálása

A Z generációnak, s az idősebb nemzedékek tagjainak talán akad valamelyik szekrény mélyén egy doboza, amiben a digitális fényképezés előtti családi fotók és negatívok hevernek.

A Google ingyenes, Androidra és Apple eszközökre egyaránt telepíthető alkalmazása, a PhotoScan szkennere nem egyszerűen fotót készít a régi képekről, hanem automatikusan érzékeli a képen látható elemek szélét, javítja a perspektívát és intelligens módon a szükséges irányba forgatja a képet.

Helmut Film Scanner alkalmazás segítségével negatívokat lehet – megfelelő világítás, beállítás segítségével, sok türelemmel – digitalizálni.

3. Értesítések kijelzése hang nélkül, mégis feltűnően

Némított telefonon remek figyelmeztető jelzés a vaku LED-jének a munkába állítása.

Az iOS készülékeken a Beállítások/Általános/Kisegítő lehetőségek/Hallás/LED villogása a jelzésekhez menüpontban lehet bekapcsolni.

Több Androidon hasonló lehetőségre bukkanhatunk a Beállítások/Hang menüben, vagy telepíthetünk a feladatra számos ingyenes program egyikét – például a Flash Alerts 2-t.

(Moziban, színházban célszerű a LED-jelzést használó mobilt eltenni, mert a villogás legalább olyan zavaró lehet, mint a hang.)

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)